Újság!
Betöltés...

Gertrude Jekyll romantikus kertje

Sokat gondolkodtam azon, vajon milyen kert lenne a legmegfelelőbb ezekre az ünnepi napokra. Hirtelen ötlettől vezérelve pedig úgy döntöttem, hogy régi nagy kedvencemet Gertrude Jekyll-t és kertjét mutatom be Nektek. Egy olyan nőt, aki megváltoztatta az angolok véleményét a kertről és ez máig hatással van a romantikus kertészkedés rajongóira.


A kor szokásaival ellentétben igen jól iskolázott és sokat utazott  hölgy volt. Tanulmányai a képzőművészet területére terjedtek ki, például a festészetre is.

Ennek köszönhetően amikor úgy döntött, hogy a 2 dimenziós festővásznat a 3 dimenziós kertre cseréli (vagy legalábbis ott is kipróbálja magát), olyan színeket és harmóniákat alkotott a növénytársításokkal és az első látásra ellentmondónak tűnő rendezettségével, hogy az szerintem még mindig hatással van minden kert és virágszerető emberre.
Megtanította festővászonként láttatni a virágágyásokat, és a virágokat egy - egy színfoltként a festő palettáján. Ez a színtársítás pedig olyan hatással van az érzékekre, amit nehezen lehet szóban kifejezni, inkább csak a régi emlékek és a gyermeki képzeletünk útjai tudnák nevén nevezni egy ilyen kertet. Szinte impresszionista festő módjára akarta velünk érzékeltetni a kert színeit, a formáit és az élményeket, amelyekkel minden percben meglephetnek minket.
Ha még nem láttátok a kertjéről készült képeket, akkor azért, ha pedig ismeritek, akkor pedig azért érdemes egy sétát tenni ebben a tökéletes és harmonikus ágyásokkal tarkított kertben.

Fogadjátok tőlem sok szeretettel ezt a kerti sétát!








Forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :