Újság!
Betöltés...

Hatásvadász vízpartimitátorok

Bármilyen vizes elem a kertben - legyen az tó, medence, patak vagy csak egy kis csobogó - egyedi mikroklímát képes teremteni a kertben, ezáltal megváltoztatva az ott élő állatvilág összetételét, nem beszélve a mi a komfortérzetünkről sem. Ha valóságnál nagyobb vízfelület hatását szeretnénk kelteni, akkor érdemes a vízpartimitátor növényekhez fordulni segítségképpen.


Ezek a növények segítenek abban, hogy látszólag nagyobb kiterjedésű vízfelületet tudhassunk magunkénak. Sőt, akkor is nagyon hatásosak (saját tapasztalat), ha nincsen vizes felületünk. Valahogyan a tudatalattink ezeket a növényeket már látványuk alapján kellemes vízparti élménnyel kapcsolja össze. Például ha bárhol (kertvárosi övezetben) meghallom a nád susogását, rögtön a Balaton vagy a Velencei-tavi élményeket és a víz csobogását juttatja eszembe.

Mivel ezek a növények a természetben is csak időszakonként jutnak vízborításhoz, ezért az öntöző rendszer ezt kiválóan tudja helyettesíteni.

De melyek is ezek a növények?

Például díszfüvek, bambuszok, tóparti mocsári növények és nagy puha levélzettel rendelkező évelők.

Díszfű példák: Japánfű (Miscanthus), Gyepes sédbúza (Deschampsia cespitosa), Gumós franciaperje (Arrhenantherum elatius), Alangfű (Imperata), Vesszős köles (Panicum virgatum)
Tóparti mocsári növény példák: Árnyliliom (Hosta), Kaméleonlevél (Houttuynia cordata), Pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia), Bőrlevél (Bergénia), Írisz (pl.: Iris sibirica), Réti füzény (Lythrum salicaria)

Megfelelő növényválasztásnál nem csak a kis csillogó víztükrünkön, hanem egy jóval nagyobb tavas tájon pihentethetjük majd a szemünket a fárasztó munkanapok után.






A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :