Újság!
Betöltés...

Koszfészekbe? Köszönöm, nem!

Két évvel ezelőtt madarász ismerősünktől kaptunk egy cinke házat.
Méreteit elnézve úgy gondoltam, hogy a kertben vircsaftoló verebek majd biztos szívesen beköltöznek,
ezzel is növelve a verébállományt a környéken.
Nem így történt.



Tavaly tavasszal tényleg cinkék költöztek be a házba, és népes famíliával leptek meg bennünket. Nagyon büszke voltam arra, hogy cinkék laknak a kertünkben. Főleg azért, mert vizsla kutyusunk egy rigó családot már sikeresen elűzött a szomszédos kertbe.


Ám az elmúlt tavasszal nem jelentkeztek.

Nyár végén jött az info, hogy egy rendes kismadár koszfészekbe nem költözik. Azaz ajánlatos minden ősszel, amikor elhagyják a házat, kitakarítani a költésre alkalmas madárfészket. Gondoltam nekiugrom. Végülis egy igazi bulizós népségről van szó, amolyan latinos temperamentumú család, és ez igazán szimpatikussá tette őket.

De kiderült magasabban van a cinkeodú, mint gondoltam, és a délfelé néző ágcsonk hatalmas friss hajtásokat hozott. Így kerti segítséget kell beszerveznem. Létra elő, és a család legmagasabb tagja fűrésszel együtt fel. "Fontos blogbejegyzés lesz, hátha másnak is lesz kedve madárházat akasztani a kertjébe."

Körülbelül 5-6 centiméternyi fű, tollpihe és miegymás volt a házikóban. Nem is csoda, hogy egy pedáns, tiszta madárka inkább más kertjében keresett magának költőhelyet.

Gondoltam lemérem, hogy milyen méretekkel rendelkezik a házikónk, ha valakinek kedve támadna a cinegék szomszédságára:
  • Bejárata: 3cm átmérőjű,
  • Magassága: kb. 24cm,
  • Alapja: 13, vagy 15cm-es négyzet.
  • A fedele csuklópánttal lett rögzítve.


Sok madárfüttyöt jövő tavaszra!




Ha érdekel hogyan történik egy komoly madárház takarítás, akkor olvass bele ebbe is:

Madárházak és etetők a Dekor&Mentha Shop kínálatában.








A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :