Újság!
Betöltés...

Építs Hotelt raklapból

Természetes kertek híve vagy? Talán néha jól esne egy kis segítség a kertben a kártevők ellen?
Akkor ez a szálloda a barátaid kedvenc lakhelye lesz.



Pár évvel ezelőtt egy kertészeti kiállítás attrakciója volt egy ilyen alkotás. Alapanyagai csupa újrahasznosításra érdemes maradékok. Elgondolkodtatott, hogy vajon hova tehetném a kertben, mivel két kicsi gyerekkel ez nem egyszerű megoldás. Mindenképp eldugott sarokra van szükség, mondjuk egy bozótosra, egy elburjánzott sövényre, ha lenne egy tavam, akkor annak a közelében, hogy az állatok életét egyszerűsítsem vagy ott, ahol a komposztot is gyűjtöm. Ez nálunk árnyékos hely, locsoláskor nem éri közvetlen vízpermet. Persze az árnyék nem felel meg minden rovarnak, mint például a méheknek, de azoknak egy naposabb helyet is kereshetünk, ha szívesen látnánk őket is albérlőként a kertben.

Öt raklapnál többet ne használjunk a szállás elkészítéséhez, amelyek lehetőleg azonos méretűek legyenek. Természetesen különböző méreteknél a piramisépítkezés (azaz, alulra a legnagyobbat) az ildomos. Ha az első raklapot fejjel lefelé rakod le, akkor nagyobb méretű helyed lesz az alsó szinten, ami például farönkök elhelyezését is lehetővé teszi a szállodába.

Mint minden szállodában itt is fontosak a kiegészítők, csak egy kicsit másképp kell gondolkodnunk:
  • cserép
  • zsaludeszka
  • műanyag- vagy kerámiacső darabok
  • farönk nagy fúrt lyukakkal
  • száraz gallyak
  • lyukas tégla
  • bambusz rudak
  • feltekert kartonpapír
  • beton törmelék
  • kavics
  • szalma
  • széna
  • száraz falevél
  • műanyag palack
  • virágcserép
Süninek - ami minden kertész kedvenc kártevő pusztítója- egy titkos helyre van szüksége, például egy nagy köteg faág alatt vagy egy fadoboz alatt.

A méhek a meleg, napsütéses, déli oldalakat szeretik. Ezenkívül lyukas csöveket is szeretnek otthonaiknak választani, amit bambuszból, szívószálból is elkészíthetsz. Egyszerű megoldás, ha egy madárházhoz hasonlóan készíted el a méhházat is, ahol a ház elülső lapját nem kell felszerelned.

Dongók egyszerűbb megoldással is beérik. Bár minden tavasszal új otthon után néznek, ebben könnyen segíthetünk nekik egy lefelé fordított virágcseréppel.

Békák és varangyok nem tartoznak a kedvenc háziállataim közé, de van egy igen szimpatikus tulajdonságuk, ami miatt javaslom mindenkinek a Varangy Szállás kialakítását. Meztelen csigákat esznek!!!

Ugye így már szimpatikusabbak?! Bár életük első fázisában teljesen vízhez vannak kötve, az év nagy részében kialakíthatunk számukra egy kövekkel és cserepekkel megpakolt részt, ami jó hűvösen tartja őket a melegebb napokban is.

Ezeknek a hasznos állatoknak télen is szükségük van menedékre, amit a hotelben lévő rések és repedések között biztos, hogy megtalálnak. Ilyenek például a katicabogarak, amelyek nem csak a gyerekek, hanem a kertészek kedvence is - mivel hihetetlen mennyiségű tetvet képesek elpusztítani a kertben - télre hibernálják magukat, amihez száraz ágakra és falevelekre van szüksége.

Tudom, nem minden kertben valósítható meg ez természetbarát ötlet, de ezzel a szállodával igazán izgalmas és lakóktól nyüzsgő kertünk lesz és remélhetőleg hasznos barátokra lelünk Bennük.

Kis kertekhez, kis méretű rovar szállásokat ITT találhattok.

Részletek itt
Részletek itt

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :