Újság!
Betöltés...

Öt Érzék Kertje - Séta egy középkori falu csodakertjében

Amikor úgy dönt a család, hogy elindulunk pihenni, akkor szinte a kritériumok közé tartozik, hogy legyen a közelben park, botanikus kert és egyéb csodaszép kertészeti látnivaló. Aztán az energiáim úgy alakítják minden esetben a nyaralásokat, hogy szebbnél - szebb kerteket tudunk vagy tudok meglátogatni. Olyanokat is, amelyekről itthon még csak nem is hallottam.

Pontosan ilyen meglepetés volt ez a "Öt Érzékek Kertje".




Yvoir, hivatalosan is Franciaország egyik legszebb falva. 1300-as évekből vannak róla hivatalos iratok. A falut évszázadokon keresztül elkerülték a háborúk pusztításai. Bár a faluhoz tartozó kastélyt egy alkalommal földig rombolták, ebből ma már semmi sem látszik. Így aztán olyan, akár egy kis időkapszula, amelyben most a 2000-es években te is bepottyanva sétálhatsz. Történelem rajongóknak különösen ajánlott ez a hely.

A falu egyik fő látványossága az "Öt Érzékek Kertje"

Virágos kocsi csábít a belépésre, majd a belépődíj után kaptam egy térképet, részletes leírással (mit, hol találok) és útvonallal (merre és hogyan járjam végig a kertet). 

Sok-sok kertet láttam már Európában, de ilyen csodát szerintem még sehol sem láttam. 
A jelenlegi fotók virágzó áprilisi állapotban mutatják be a kertet. A kertről készült könyvben részletes fotókon mutatják be az összes évszak látványos ágyásait és kompozícióit. Mert egy évszak egy kompozíció, és többi csak még több csodát rejt...

Ha végignézitek a fotókat, akkor látni fogjátok, hogy már a tavasz is egy tűzijáték ebben a kertben, de ha véletlen arra vet nyáron vagy nyár végén az utatok, akkor lepjetek meg minket egy - két szépséges fényképpel ebből a kertből.

Szóval, a kert az ÖT érzékszervünkre épít.

Első kertben a szemünket kényezteti, a második kertben minden növényt megérinthetjük, harmadik kertben minden növény valami különlegesen illat aromát áraszt magából, a negyedik kertben találhatóak az ehető növények (akár virágzó formában is), majd pedig a gyógynövények kertje következet.
Az összes kert középpontjában pedig egy szökőkút állt, ami a fülünket kényeztette.


Az egész kertet egy 2,5 - 3 méter magas kőfal vette körbe, ami így egy zárt, kívülről beláthatatlan titkos kert hangulatát alkotja.

Áprilisi látogatásom alkalmával minden kert más - más színben pompázott.
Ez különösen azoknak fog tetszeni, akik szeretik színek harmóniája szerint összeállítani a kertjüket.

1. kert: Mindent a SZEMNEK




2. kert: Érintsd meg KÉZZEL


Vadcitromfa

3. kert: Használd az ORROD



4. kert: Kóstold meg! SZÁJ





GYÓGYNÖVÉNYES KERT



KERTEK KÖZÖTTI SÉTÁK IS ILYEN IZGALMASAK ÉS LÁTVÁNYOSAK




Majd egy búcsúfotó a vártól, a falutól és ettől a csoda kerttől...



Csodálatosan megtervezett és átgondolt kerteket láthattam.
Legszívesebben pár havonta újra látogatnám


Videókat a kertről a "Dekor&Mentha Virágzó konyhakert" zárt csoportban tudod majd megnézni az elkövetkező napokban. 
Ez a csoport a te kertedről és a téged inspiráló kertekről szól.

Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)

Link a kerthez: Le Jardin des Cinq Sens


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :