Újság!
Betöltés...

Kerttervezés és Kerttervezési tippek

Amikor ránézel egy bármilyen területre, legyen az kicsi vagy nagy: Egy térben, időben, az ott lévő tárgyakkal, illetve az ott élő emberek életstílusával harmonizáló zöld kertet tudunk elképzelni.


Fontos, hogy nem kell mindenkinek ugyanaz és sosem kell ugyanolyan elképzelésű keretet létrehozni! Ezt csak azok hangsúlyozzák, akik a saját kiskertjükön még sose léptek túl vagy a kerítésükön még sose néztek ki. A világ ennél színesebb, izgalmasabb és a kertészkedés ennél sokkal nagyobb szabadságot ad bárkinek, aki úgy dönt, hogy ásót ragad.



Mire érdemes figyelni?
  • Anyagválasztás:
Röviden ennyit írnék ide: Ne legyen túl sok féle
Amilyen anyagot kiválasztunk a kertépítés során, azt többször és több ponton ismételjük és használjuk. 
A természetes anyagok előnyt élvezhetnek a kertkialakításban (és most nagyon is ez a trend!). De vannak olyan térmegoldások és hangulati képek, amikor egy - egy izgalmasabb sarok akár elbírhat egy különleges műanyag tárgyat is. Ez főként a télen - nyáron, tűző napon és hidegben kint hagyott kertibútorokra lehet igaz. Szóval: Sose mond, hogy SOHA! :D

  • Növényválasztás / Kertválasztás: 
Valahogy azt mindenki rögtön tudja, hogy sok vagy kevés növényt szeretne-e a kertjébe. Inkább dús vagy szép rendezett kertet szeretne. Szerintem egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindegyikből lehet káprázatosat alkotni, ha valaki nyitott rá. És mindkét verzióból láttunk már igen érdekes megoldásokat. 

Itt sok - sok kérdés felmerül, amit nagyon sok esetben nem szoktak végiggondolni a kertről álmodók: Mennyi időd van gondozni?, Mire fogod használni?, Este is akarod használni?, Vajon milyen lehet nálad a talaj? Milyen gyomnövények élnek és virulnak a kertben? Növényöntözést hogyan tervezed megoldani? Ha elutazol nyaralni, akkor hogyan oldod meg a növények öntözését? Kutya / gyerek tapossa a füvet? Szeretnél színes virágzó növényeket vagy az örökzöldeket részesíted előnyben? .....
Szinte mondhatnám, hogy a kérdések száma végtelen... de nem! Egyszer csak a végére lehet érni, és akkor már érzékelhetően látni lehet a kertet, amiről titkon, belül álmodozol😍

  • És végül egy jó tanács:
Ne akarj megfelelni a trendeknek!
A növények igényei, illetve a te és a családod elképzelései a kertről sokkal fontosabbak és irányadóbbak, mint, hogy most megfelel-e a kerted az épp aktuális trendeknek. 
Fontosabb, hogy megfigyeld a közvetlen környezetedet (lehet az ipari vagy dimbes - dombos), talaj minőségét (ne küzdj egy hortenzia kert kialakításával, ha épp egy mészkőbánya felett laksz), éves csapadék mennyiségét, a tavasz közeledtét és a tél érkezését, irányadó szeleket.

Ha ezekkel kezdesz tisztában lenni, akkor már látni fogod a praktikus dolgokat és mint egy háznál el tudod kezdeni építeni az alapokat.

"Nincs két egyforma kert, ahogy nincs két egyforma ember sem....." 
KertÁlmodó

Milyennek láttam a papíron lévő üres vásznat mielőtt kerttel töltöttem meg?

Íme:



Kertálmodó


További információkért kattints a KertÁlmodó oldalakra: 


Szeretnél mindig frissen értesülni Újdonságainkról? 
Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)




A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :