Újság!
Betöltés...

Parco Giardino Sigurta - Egy csodás park a Garda tónál

Ismét egy különös véletlennek lehettünk a részesei.
Olyan kertet fedeztünk fel, amelyről idáig nem is volt sejtésünk, majd amikor lenyűgözött és elvarázsolt minket, kiderült, hogy 2013-ban Olaszország legszebb parkjának választották, illetve 2015-ben Európa második legszebb parkja díjat nyerte el.



A története majdnem olyan izgalmas, mint egy olasz opera. Tulajdonosok jönnek mennek, sokáig mezőgazdasági területként hasznosítják, mígnem egy vendégségbe látogató költő barát segít megfejteni több évtizednyi/évszázadnyi dilemmát a kert stílusával kapcsolatban, amit aztán az akkori tulajdonosok meg is valósítottak: romantikus és természetes jellege miatt, az angol romantikus kertek hangulatát véli benne felfedezni a költő. Így aztán az 1800-as évek elején elkezdődnek a munkák a kertben.
1902-ig tartott a kertnek ez az aranyló időszaka, amikor is az utolsó örökös testvérpár kettéosztotta a kertet és ekkor megkezdődött a hanyatlása. Ezután már csak az eladás következhetett.
1929-ben egy helyi orvos megvásárolta, amikor is a kert további pusztuláson ment keresztül.
Majd 1941-ben került a jelenlegi Sigurta gyógyszergyártó családhoz.  Dr Sigurta elkezdte felújítani és helyreállítani a már szinte tönkrement kertet és a család odaadó munkájának köszönhetően a 22 hektáros kertből mára már 60 hektár lett.
Az évtizedekig elhanyagolt kertet egyre több virágos ágyással és tökéletesen gondozott növénnyel bővítették.




Ami rögtön feltűnt a rövid látogatásunk alkalmával is, hogy ide szeretnek az emberek ellátogatni. Bár nem volt semmi extra program a parkban azon a szombaton - ez alatt a koncerteket vagy a pár nappal azelőtt megrendezett Halloween eseményt gondolom - mégis látszott, hogy ez a hely az olasz emberek számára egy kedvelt hétvégi úticél.








Hatvan hektár nem kis terület - ha a teljes területet be szeretnénk járni - ezért amikor meglátogattuk az weboldalukat, a fiúk rögtön kiszúrták, hogy itt elektromos közlekedési járműveket (bicikli, golfautó, kisbuszos utazás) is lehet bérelni.


Mekkora móka már!!!






Míg én a füvön rohangáltam és csodáltam / fényképeztem a szebbnél-szebb beültetéseket, a családom is remekül szórakozott a csodaszép környezetben egy golfautó segítségével. Természetesen utána már én is csatlakoztam hozzájuk, mert ilyen parklátogatáson nem mindennap veszt részt az ember.
Higgyétek el, szinte minden második család ilyen autóval járta végig a parkot a kisautó számára kijelölt útvonalon, ami végig vezetett a teljes park területén.




















Ha a fotókat megnézitek, akkor látni fogjátok, hogy szinte minden korosztály számára kínál valami meglepetést ez a kert. Találni  itt simogatható állatokat, csodaszép virágágyásokat, "kisetalálszbelőle" labirintust (én be se mertem menni), romantikus tájképeket, izgalmasabbnál-izgalmasabb növényeket.
Ez olyan "Itt akarok maradni még pár órát vagy hetet" hely.
Szóval, ha európai kerttúrára szánjátok magatokat, akkor ezt a kertet semmiképp se hagyjátok ki a listátokról, mert élvezni fogjátok minden részletét.




















Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon válaszd a "Megjelenítés elsőként" funkciót.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.




A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :