Újság!
Betöltés...

Hortenzia föld a csatornák között - Giethoorn

Hortenzia rajongók öveket bekötni!

Olyan helyre kalauzollak el bennetetek, ahol szinte teremnek ezek a csoda virágok.


Giethoorn- ban tőzegásással keresték a kenyerüket évszázadokon keresztül az emberek. Ezeket a tőzeg kockákat kiásták, majd hagyták megszáradni. És mint az minden kertészkedni szerető ember igen jól tudja, a tőzeget remekül hasznosítottuk talajhelyettesítő közegként a növénytermesztésben, illetve mint az most megtudtam, itt Hollandiában évszázadokon keresztül tüzelőanyagként is felhasználták. 

Sajnos a tőzeg mennyisége nem végtelen - sőt kifogyóban van a készlet - ezért a kertészeti technológiák során már keresik a helyettesítő anyagokat. Illetve Hollandia a fűtés problémáját is megoldja már másként tőzeg hiányában.

Vissza Giethoorn csodás csatornáihoz, kertjeihez és hortenziáihoz!

Két nagy árvíznek (1776 és 1825) és a tőzegásóknak köszönhető a tó kialakulása. A tőzeg savassága pedig megadta az alapot ahhoz, hogy a hortenziák szinte gyomként szaporodnak ezen a tájon.
Egészen 1920-ig tartott a nagyipari tőzegkitermelés a területen, amikor is már veszteségessé vált ez a iparág az egyre kisebb mennyiségben kitermelhető tőzegnek köszönhetően. Azóta a tavat nádasok és természetes növényzet kezdi belakni.

Sokáig csak csatornákon lehetett megközelíteni a házakat, majd bicikli utakon. Most már természetesen az autók számára is van néhány útvonal, de azt jó tudni, hogy ez a tó és a környéke a Holland Nemzeti Park részét képezi, így inkább parkolókat találunk, ahol le tudjuk tenni az autónkat, majd utána fel tudjuk fedezni gyalogosan vagy csónakosan ezt a különöleges mesevilágot.

Találunk itt letisztult szinte minimalista kerteket, burjánzó botanikus kerteket, szabályos formákra épülő ágyásokat vagy épp ívek halmazát. Mindenki megtalálhatja itt gondolatban álmai kertjét és álmai házát. 

Egy közös volt mindegyikben:
A HORTENZIA EGYIKBŐL SEM HIÁNYZOTT!

😀
Na, ki kapott kedvet egy kis sétára?










Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :