Újság!
Betöltés...

Tükör a kertben

Vajon milyen lehet átkukkantani egy másik kertbe? Vagy ahogy Alíz tette, belépni egy másik világba?
Ha kertészkedésre adjuk a fejünket, akkor merjünk annyira bátran gyermeki lélekkel rendelkezni, hogy úgy érezzük semmi sem lehetetlen.

Végülis, négy évszakonként mindig újra kezdődik a világ.
Mi ez, ha nem egy gyermeki varázslat?




Kertbe tükröt?
Minek?
Miért?
Hova?
Milyet?


És még sorolhatnám a kérdések özönét, amiket kaptam.
Elsőre tényleg megdöbbentő, mert egy tükör a fürdőszobába, a hálószobába, talán - talán a nappaliba vagy az előszobába képzelhető el. De egy kertbe mit keresne? 

Fontos, hogy jól el kell rejteni, mintha csak megbújna egy kis ablak a sűrű bokrok árnyékában. Akár annyira belesimuljon a környezetébe, hogy szinte észre se vegyük és tudomást se vegyünk a tükör mivoltáról.

Mert egy tükör, a kertben ablakot nyit számunkra egy csoda világra. Megmutatja kertünk tükördimenzióját. Olyan szemszögből nézhetünk a világra és a kertünkre, ahonnan még sosem láttunk rá. Ott színesebb és élénkebb lesz minden négyzetcentiméter. Tulajdonképpen azt az illúziót kelti bennünk, mintha egy másik világ folytatódna odaát


Miért is tervezz tükröt a kertbe?

  • Tágítja a teret: Azt az illúziót kelti benned, mintha egy plusz tér is tartozna kertedhez. Így ez a kisméretű kertek optikai nagyobbításának a legjobb módja. A tüköt elhelyezheted egy épített fal mellé, egy árnyékosabb kert részbe.
  • Világosabb lesz általa a tér: Egy árnyékosabb sarokba helyezve magába gyűjti a fényt, majd azt  visszatükrözve világosabb és melegebb fényekkel tölt meg.
  • Ha néha átnézel ragyogóbbak lesznek a növényeid: Hirtelen minden növényedet két példányban látod majd.
  • Játssz a tükörrel: Használd a tükröt úgy, hogy illúzió keltése legyen a cél. Például hosszabb sövény érzetének keltése. Több bokor, virágzó cserje látványa a kertben.
  • Helyezz el tükröt az étkező sarok közelében: Ha itt sűrűn meggyújtod este a gyertyákat, amelyeknek meleg fények visszatükröződik a felületen, az máris ragyogóbb hangulatot kelt.
  • Kíváncsiság felkeltése a vendégeidben: "Vajon ott még mi lehet?"


Hogyan védd meg a tükrödet?

A tükör felületén található foncsor bevonat nem teljesen kompatibilis a hazai időjárásunkkal. Ugyanis a tükör hátoldalán található fém réteg az időjárás hatására elkezdhet felhólyagosodni és leperegni.  Ezt a folyamatot lakkréteg felhordásával késleltethetjük, de én úgy gondolom, hogy igazából a kertben nem is szeretnénk tökéletesen csillogó tükröt látni. 
A kifényezett ragyogás valahogy nem passzol a kert jellegével, így később a megöregedett tükör sokkal inkább idomulhat akár egy minimál vagy romantikus kert stílusához.

Ám ha idővel elviselhetetlenné válik a kopott látványa, akkor egy új tükörlap vágatásával meg tudjuk oldani ezt a problémát.



Rögzítés

Ez nálam is komoly fejtörést okozott.
Nehéz és törékeny darabról van szó. Ráadásul ki van téve az időjárás viszontagságainak: Szélnek és hatalmas viharoknak.
Mindenképp függőlegesen rögzítsd a tükröt és lehetőség szerint kerettel. Erős és vastag csavarra van szükséged. 
Esetemben a csavar feje nem ment bele a gyártó által előkészített akasztólyukba. Szerencsére van itthon fémreszelőm és a csavar fejét szinte felére reszeltem. Még szerencse, hogy átbeszéltem egy ismerőssel ezeket a részleteket, aki lebeszélt arról, hogy vékonyabb csavarral rögzítsem a tükröt. 



Milyen anyaggal helyettesítheted a tükröt?

Ha úgy döntesz, hogy ez túl kockázatos vállalkozás, de mégis szeretnél tükröt a keretedbe, akkor még a műanyag tükrök közül válogathatsz. 
Ezek a nem üvegből készült tükrök akril és polikarbonát tükör név alatt futnak.
Az akril tükör tízszer erősebb, mint az üveg tükör és inkább ezt a fajtát szokták használni kerti használatra.
A polikarbonát drágább, mint az akril tükör de 200-szor erősebb az üvegnél. Ha csúcs kategóriás kültéri tükröt szeretnél használni, akkor ez lesz számodra a legjobb választás.


Tükör és a madarak

Fontos megjegyezni, hogy a kertedben élő madarakat megzavarhatja a tükör. Ellenséget láthatnak benne, vagy éppenséggel nem érzékelik az akadályt.
Ezért mindenképp valamilyen növényt és / vagy dekorációt szükséges elhelyezni a tükör környékére.



Kertem egyik legromantikusabb pontja fog itt kialakulni idővel. 
Nem véletlenül választottam ezt a gótikus ablakkeretet a tükrömnek.


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel hirlevelünkre vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a  "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :