Újság!
Betöltés...

Virágos kertünk - Négy évszak színesen

Lassan itt az ősz és a kertünk még mindig élénk pompában ragyog.
Bár még közelében sem vagyunk a kertépítés végének, ettől függetlenül néhány pont már kezdi elnyeri látványos és végleges kinézetét. Öröm látni, ahogy egész évben mutatós és virágos fókuszpontok jelennek meg a kert egy - egy adott pontján.



Az idei esővel és sok napsütéssel tarkított nyár a látványos virágágyásokat még szebbé varázsolta.
 
Idén tavasszal a semmiből kezdtem építeni a kertet olyan szinten, hogy a karantén hatására még azt sem láttam lesz-e ebből kertépítés vagy sem. Ám a barátnőktől érkezett kis palántáim (és a tőlük érkezett bátorításuk hatására azaz: "Ne add fel a reményt, lesz itt még kert egyszer") olyan szinten megerősödtek, hogy már tőosztással szaporítom tovább és készül a következő virágágyás is. 

Egyelőre nem sikerül beszereznem jó néhány évelőt, ami fontos része lenne az ágyásoknak. Ettől függetlenül remek látni, hogy a két évvel ezelőtt papírra vetett terv, jól működik élőben. Azaz tavasztól egészen őszig már bizonyosan látványos és színpompás virágzuhatag fogad majd minket az igen méretes előkertben. 

Így azt mondhatom, hogy az elképzelt és megálmodott hullámzó virágtenger hangulata tökéletesen sikerült. 


Mivel számomra fontos, hogy sok növény és virág töltse meg a kertet (ez ellentmond az olyannyira divatos minimalista és "minél-kevesebb-gond-legyen-vele" kertirányzattal), ezért ez nem olcsó mulatság. Mégis - így utólag - sok fázisát, igen olcsón megúsztam:
  1. Ugyanis az ásást nagyrészt magam, a nagyobbik fiam besegítésével végeztem. Hatalmas köszönet neki, a segítségéért.
  2. Nem gyomirtóztunk, mert nem szerettem volna vegyszert használni és ezért végtelen mennyiséget gyomláltunk és végtelen mennyiségű pajort pusztítottunk el. Na jó, ezt csak tényleg megszállottak vállalják be, egy ennyire szűz szinte sosem művelt területen.
  3. Bár a cserjéket nem áruk szerint választottam, hanem funkciójuk szerint (örökzöld=takaró és díszítő növény, színes lomb=látványos fókuszpont, virágzó=látványos fókuszpont), ettől függetlenül azok később létrehoznak majd egy intim teret. Azaz, bár előkertről van szól, ezt a teret idővel csak bentről tudod majd igazán megszemlélni. 
  4. Egyelőre az évelők nagy része a barátnők kertjeiből érkeztek. Volt olyan növény ami szerepelt a tervemben és volt olyan ami nem. Mindet elültettem, mert ki kellett tölteni az üres helyeket.
  5. Közben megérkezetek a magról nevelt növénykék is. De még mindig vannak üres helyek, így aztán lesz itt még munka míg rendet rakok és az a látvány fogad, amit a papíromon megterveztem.

Valami ilyesmi volt a kiindulási pont

Ez előző szövegrész még tavaly íródott (2020 végén), majd valamiért úgy döntöttem, hogy nem posztolom. (Valószínű elfáradtam, ami nem is csoda.)


Most viszont megtaláltam a piszkozatok között és úgy döntöttem, hogy kiegészítem az idei képekkel, hogy látható legyen milyen egy kert, ha jól megtervezed és ezért látványos négy évszakon át díszes kültéri teret kapsz cserébe. 

Természetesen a téli a fotókkal még adósotok leszek egy ideig.
Ám már megtettem az előkészületeket annak érdekében, hogy az örök hó vagy éppenséggel az örök szürkeség évszakában is üdítően és zölden ragyogjon a kertünk és így négy évszakon át káprázatos kültéri helyszíne legyen az otthonunknak.

Remélem pár hónap múlva újra tudom posztolni ezt a bejegyzést friss fotókkal😍

Addig is íme, a méhekkel, dongókkal, pillangókkal és még szenderrel is igen gyakran látogatott kertünk más - más évszakokban lefotózva.

TAVASZ




NYÁR




NYÁR VÉGE




ŐSZ ELEJE




Ha tetszettek a fotók, akkor kövesd a Dekor&Mentha_alkoss_a_kertben Instagram oldalt, ahol napi szinten tudod nyomon követni, hogy mi történik a kertben.








A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :