A gasztronómia egyik legizgalmasabb területének számít már jóideje, a virágok minél látványosabb tálalása és felhasználása az ételek elkészítése során.
Szinte nem találni olyan séfet vagy jelentősebb gasztro újságot, amelyek ne említenék meg ezeknek az ehető virágoknak a jelentőségét.
Kép forrása |
Mert az ehető virágok körülöttünk találhatóak és a kertjeinkben is könnyedén megteremnek. Sőt, ha tudatosabban odafigyelünk a kertünkben termesztett és nevelt növények kiválasztására, akkor még nagyobb választékban kerülhetnek tányérjainkra ezek az idáig hétköznapinak tűnő kis virágok.
Egy séf a színek és textúrák kiemelésé mellett az izgalmas ízvilágukat is figyelembe veszi ezeknek a kis virágoknak. Ezért kóstoljuk is meg mi is bátran virágainkat tálalás előtt és ismerjük a felhasználásuk célját. Ne maradjunk meg csak egy vagy két virág felhasználása mellett, miközben a lista annyira széles, hogy akár egész idény alatt ízesíthetnénk ételeinket virágokkal. Ezzel is színesítve a tányérra került ételek látványát.
Rengeteg zöldségnek és fűszernövénynek csodás és ehető virága van. Miért hagynánk ezeket a szépségeket parlagon, ha különben a növénynek ezt a virágos részét is ízletes fogásként tálalhatjuk az asztalon.
Zöldségek és gyümölcstermők virágai közül:
Mustár
Borsó
Eper
Lóbab
Kép forrása (Mustár) |
Kép forrása (Eper) |
Fűszernövények virágai közül:
Bazsalikom
Borágó
Metélőhagyma
Metélőfokhagyma
Koriander
Kapor
Édeskömény
Levendula
Menta
Zsálya
Kép forrása (Bazsalikom) |
Egy- és Kétnyári virágok közül:
Búzavirág
Körömvirág
Törökszegfű
Büdöske
Méhbalzsam
Sarkantyú
Paprikavirág
Oroszlánszáj
Napraforgó
Árvácska
Kép forrása (Oroszlánszáj) |
TAVASZRA & NYÁRRA KÉSZÜLVE, ÍME EGY RECEPT:
Hogyan készíts ilyen virágos jégkrémet?
A következő hozzávalókra lesz szükséged:
- Pálcikás fagylalt készítő
- Kókuszvíz
- Citromlé
- Enyhén színezett gyümölcslé vagy tea
- Ehető virágok
Helyezd 2 órára a fagyasztóba. Miután kivetted onnan a megfagyott állagú jégnyalókákat várj pár percet és már fogyaszthatod is ezt a különleges virágos hűsítő gasztronómiai csodát.
Kép forrása |
Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.
0 megjegyzés :
Megjegyzés küldése