Újság!
Betöltés...

Inspiráló természet

Egyre inkább érzékelhető, hogy a világ vezető kertészei a természet felé fordulnak, ha kert és növény inspirációra van szükségük.


Szerencsére a világon még léteznek olyan különleges helyek, ahol a növények maximális lehetőséget kaphatnak a természettől a színre lépésben.


Forrás

Ebben a blogbejegyzésben 10 különleges kertszakértő, köztük 3 magyar kertépítő is mesél kedvenc tájairól, amelyeket vadvirágok borítanak. Így megtudhatjuk, hogy számukra milyen helyek és vidékek adnak inspirációt a kertekhez.

Készüljetek, mert most különleges utazásban lesz részetek.

Részlet a Garden Illustrated magazinból kibővítve magyar kerttervezők véleményeivel.


Dr Noel Kingsbury:
Közép Ázsia területén, Kirgizisztán hihetetlenül gazdag virágokban, ahol nagy területen elszórva találhatóak virágos mezők. Ezen a zord kontinentális éghajlaton különös módon, minden növény virágozni igyekszik, amint csak lehetséges. Ezért a mezők úgy néznek ki, mint egy jól megtervezett virágmag katalógus lapjai. Látogatásra legalkalmasabb időpont: Július, Augusztus

Szabó László - kertészmérnök, kertépítő szakmérnök, a Szabó Kertépítő Kft. tulajdonosa
Hazánkban különleges mikroklíma adottságú területei közül a Balaton-felvidék kiemelkedő biodiverzítású növényanyagával tűnik ki. Amit az évezredes változékony időjárási tényezők szelektáltak.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Magyarország első Tájvédelmi Körzete Tihanyban létesült 1952-ben, ahol a Szárazpusztafüves lejtősztyepp növénytársulás védett növényei az Őszi vetővirág (Sternbergia chisiana), az Őszi csillagvirág (Scilla autumnalis), a Borzas szulák (Convulvulus cantabrica) és a Hártyás galambbegy (Valerianella pumila).

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park sztyeppe réteinek csodálatos vadvirágai a tavaszi hérics (Adonis vernalis), a Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), a szibériai nőszirom (Iris sibirica), a széles levelű gyapjúsás (Eriphorum Latifolium) és az itt honos orchidea félék: a Bíbor kosbor (Orchis purpurea), a Hússzínű kosbor (Dactylorhiza incarnata), a mocsári nőszőfű (Epipactis palustris) a vitéz kosbor (Orchis militaris).

Egyre több nyugati-európai kertbarát látogatja szervezett programként a Kárpát-medence virágos rétjeit, legelőit, mezőit, hazájuknál sokkal biodiverzebb táj kedvéért, összekötve látogatásukat a helyi kulináris és termálvizes fürdő élményekkel.

Matthew Reese - Kerttervező
A kaukázusban hatalmas virág és növényállományt találhatunk, amelyek nagyon jól telepíthetőek és társíthatóak a kertekbe is.
Sichuan tartomány - Kína
Campanula lactiflora - Nagytermetű harangvirág,
Telekia speciosa - Pompás Teleki virág,
Geranium psilostemon - Örmény gólyaorr,
Astrantia maxima - Nagy völgycsillag
Colchicum speciosum - Kikerics
Ezek a virágok nem szokványosak az angol kertekben, ezért egyelőre csak teszt jelleggel találkozhatsz velük.

Dr James Compton - Botanikus
Tavasztól kora nyárig a nyugat kínai Sichuan tartomány valószínűleg a legnagyobb kiterjedésű vadnövényekkel borított terület. Ezen átsétálva gazdagabb élményt és tapasztalatot gyűjthetünk be, mint végiglapozva egy növénylexikont.

Paul Barney - Edulis Kertészet tulajdonosa
Erdély
Ennek a tájnak a sokszínűségét ünnepli Charles Herceg erdélyi dombokat idéző Highgrove-i kertje. A hely ahol az erdélyi mezők, dombok, mészkő hasadékok és növényekben gazdag erdők találhatóak gyakorlatilag mentesek a növény-védőszerektől.

Arra járva biztos lehetsz benne, hogy találkozol feketetárniccsal (Gentiana asclepiadea), barát szegfűvel (Dianthus carthusianorum), réti imolával (Centaurea jacea) vagy akár agárkosborral (Anacamptis morio). Az erdők határában, amelyek különösen gazdagok virágokban hegyi gurgolyát (Seseli libanotis), gyepes sédbúzát (Deschampsia cespitosa) és farkasboroszlánt (Daphne mezereum) is találhatsz. Miközben az erdőségek virágai között megtalálod a salamonpecsétjét (Polygonatum), Soldanellát (kankalinféle) és a zászpát (Veratrum).

A Transzfogarasi út, ami a Kárpátok déli részét keresztezi, egy igazi botanikai hullámvasút.

Rácz Péter - Kerttervező, a Hill&Garden ügyvezetője, a Kertnézőben program társalapítója
Egyik kedvenc növényem, amelyet szívesen telepítek kertekbe is az árvalányhaj (Stipa sp.), amelyek hazai képviselői nyár közepétől lágyan borítják a Budai hegység és a Vértes déli kopár lejtőit. Érdekes megfigyelni, hogy bár rengeteg egyéb virág is nyílik körülötte, önmagában egyik sem olyan meghatározó, hogy külön is felfigyelnénk rá, de az összkép mégis magával ragadó.
Forrás

Dan Pearson - kerttervező
A tavasz Görögországban egy felkészülés, ami már télen megkezdődik az esőzésekkel, és ez táplálja a növényeket illetve a magokat a növekedésben, hogy jól viseljék a hosszú száraz nyarat.

A tavasz korán érkezik, hogy lehetőséget adjon a növényeknek és azokat idő előtt még kényeztesse, majd a tavasz és a nyár egybefolyik és megérkezel az égető, de  ragyogó nyári égbolt alá.

Rengeteg növényt találni itt, amit te is felismersz, például az illatanyagokkal rendelkező bokrok, majd az orchideák, bazsarózsák (paeonia), édeskömény, kutyatej-félék (euphorbia), csillagfürtök (lupin) és keltike (corydalis). És mindezek egy teljesen hihetetlen kék ég alatt lépnek színre.

Ambrus Mária Zsófia - táj- és kertépítészmérnök, évelő dísznövény specialista
A Balaton-felvidék sziklás domboldalai számos csodát rejtenek. Minden hónapban érdemes itt túrázni egyet. Különösen a tavaszi és nyár eleji hónapok bővelkednek nyíló, szárazságtűrő vadvirágokban. Ahol a talajréteg nagyon sekély, helyenként a dolomit alapkőzet bukkan a felszínre, fák nem élnek meg, de a lágyszárú növények vígan dacolnak a mostoha viszonyokkal.

Évelők közül szinte elsőként a leánykökörcsin (Pulsatilla) jelenik meg. Májusban a mezei zsályák színváltozatai (Salvia nemorosa), a kutyatejfélék (Euphorbia), az ökörfarkkóró (Verbascum), a kakukkszegfű (Lychnis flos-cuculi) és a kakukkfű (Thymus serpyllum) színezik a tájat. Ezek a növények kitűnő, évelő virágok, melyek szép fajtáit a hazai kertészeti árudákban beszerezhetjük. Napos kertbe ültethetők, öntözés nélkül is éveken át díszlenek.

Nick Macer - Pan Global Plants Kertészet tulajdonosa
Mexikóban igen változatosak az éghajlati és a domborzati viszonyok, mert a forró, fülledt dzsungelektől az óceánparti szakaszokig, egészen a hűs hegyi erdőkön át a kiszáradt sivatagokig mindent megtalál az erre utazó.
Virágok völgye - India
Novemberben a nyári esőzések után és az őszi napsütésben az utak menti sávok szinte lángokban állnak a vadvirágoktól.

Ez a legvarázslatosabb hely, ahol különleges dáliákat, Nolina-t, Yucca-t vagy akár még Agave-t is találunk.

Chris Marchant - Orchard Dene Kertészet tulajdonosa
Áttúrázva India észak-nyugati államát, a Himácsal Prades-t, majd ott végig gyalogolva a Himalaya peremén, azt fogjuk érzékelni, mintha a lelógatott völgyek és sziklák között - ahol a jeges víz elszivárog a föld repedésein keresztül -, megérkeznénk egy mesebeli virágzó mező közepébe. Ami bizonyítja, hogy a rugalmasság és a szépség együttesen lehetőségét.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :