Újság!
Betöltés...

Növénytelepítés tőosztással - Árnyékos kert

Ha egy újonnan létrehozott kertbe sok-sok növényt szeretnénk telepíteni, akkor annak létezik olcsóbb és drágább kivitelezési módja is.

A saját magunk által történő szaporítás, mindenképp az olcsóbbak közé tartozik. Így olyan mennyiségű növény lesz a jutalmunk viszonylag rövid idő alatt, amelyet megvásárolva csak sok-sok pénzért tudnánk betelepíteni a kertjeinkbe.

Hosta Blue Bayou -Árnyliliom




A most kialakuló kertemben szerencsére igen sokféle ágyást hoztam létre. Ezek összetételét elsősorban a fényviszonyok befolyásolják. A talaj összetételén nem tudok és nem is nagyon akarok változtatni, maximum annyiban, hogy minél több komposztot és érett trágyát dolgozok bele a különböző ágyás részekbe, ezzel is erősítve a növények fejlődését.

Az árnyékos növényágyások kialakítása mindig is nagy szerelem volt számomra. Szeretek újabb és újabb növényekkel kísérletezni. Szeretem a színek és formák harmóniáját miközben az árnyék-játék izgalmas látvánnyal lep meg napról-napra. Ez azt is jelenti, hogy sok féle növénnyel tervezek, emiatt költséges lenne a nagy mennyiségű beszerzésük.

Örömmel hoztam létre idén egy újabb növényágyást a hatalmas méretű császárfa alatt. Az ágyás mérete igazából kicsinek mondható, de sok fajta növény keveredik majd benne, hogy minél látványosabban tudjam megmutatni a zöld színvilág széles spektrumát és a levelek formájának kontrasztjait.


A majdnem kész ágyásba hirtelen ötlettől vezérelve kékes árnyalatú Hosta-kat (árnyliliom) is beültettem.

A fenti képen látható 4 db Hosta az eredeti helyén 1 csomóban állt. Ám, én óvatosan kiástam és szétszedtem a gyökérzetét (a fenti képen látható módon) összesen 4 részre. A Hosta nagyon szereti a humuszban gazdag talajt, így abból bőven kapott most ültetéskor, és locsolni is fogom az elkövetkező hetekben napi rendszereséggel. 
Nagyjából arra számítok, hogy ez a 4 vékony kis száracska jövőre igen vaskos tővé fog szaporodni és teljesen beterítik a virágágyás számukra kiszemelt területét.


Ezzel a módszerrel természetesen nem csak a Hosta- kat, hanem az évelők igen nagy részét tudod te is szaporítani, akár egész évben. Ne feledkezz meg a folyamatos öntözésről. Így ha most kevésnek is látod növényeidet a kertedben tégy egy próbát az egyik megerősödött növényeddel és jelezd nekünk a tőosztásban elért sikeredet.





A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :