Újság!
Betöltés...

Virághagyma lasagne TITKA

Elkövetkezett a virághagyma lasagne készítésének az ideje, amelynek fortélyait egy YouTube videó segítségével könnyedén elsajátíthatsz te is.

A MOST következő blogbejegyzésben pedig MEGMUTATOM, HOGY MILYEN HIBÁKAT NE KÖVESS EL, ha tökéletes tavaszi teraszt szeretnél kialakítani a virághagymás kaspókkal. Ugyanis nyár elején kibontottam mindkét cserepemet, mert tudni akartam mi történt a földben.


Két cserép közül az egyik földjébe több, a másik földjébe kevesebb homokot kevertem. Mivel a cserepek folyamatos felmelegedésnek voltak kitéve az áprilisi - májusi tavaszi melegben, ezért igen gyakran kellett locsolnom.
Abban a cserépben, amelyikbe kevesebb homokot kevertem, a virághagymák kevésbé mutatósan virágoztak, illetve még virágzás előtt elhalt a virágszárak egy kisebb százaléka. Nem teljesen értettem, mert a földje igen száraz volt. Így szükségesnek ítéltem a locsolást.
Másik virághagyma lasagne cserépre viszont (amelyik földjébe jóval több homokot kevertem) ez nem igazán volt jellemző. 

Virághagyma Lasagne rétegezése:1.kép-tulipán, 2.kép-nárcisz, 3.kép-krókusz, 4.kép-föld és kavics takarás

MI TÖRTÉNHETETT???
Kíváncsi természetemnél fogva júniusban cserepet bontottam és közben folyamatosan fotóztam.
A virághagymák pedig előkerültek a földből és megmutatták, hogy mi okozhatta a problémát. A krókuszokkal és a nárciszokkal nem volt probléma, viszont a tulipán virághagymák egy kisebb része - már mélyebb ültetésüknél fogva is - ugyanúgy viselkedtek a földben, mint az ehető társaik egy nedves zacskóba csomagolva. Azaz könnyebben ROTHADÁSNAK INDULTAK ott, ahol nem biztosítottam számukra megfelelő körülményeket. Azaz, egy hosszabb ideig tartó esőzés, vagy egy alapos túllocsolás következményeként a virághagymák egy része rothadásnak indult a cserépben, és ez úgyszintén előfordulhat az évelőágyásokban is. Így ejtve kétségbe a kerttulajdonost egy - egy eltűnt virághagyma keresgélésével.

MEGOLDÁS:
Míg a cserepekben nagyobb mennyiségű HOMOK / KAVICS HOZZÁADÁSÁVAL biztosíthatjuk a vízelvezetést, addig az évelőágyásokban a virághagymák ültetésekor 1-2 ültetőkanálnyi homokot vagy apró kavicsot szórhatunk az ültetőgödörbe, ami segíti a virághagymánkat a későbbi virágzásban és a bőséges locsolások vagy nagyobb esőzések alkalmával ELVEZETI majd A VIZET, a virághagymák alól. Így ÓVVA meg ŐKET A ROTHADÁSTÓL.



Ez egy olyan tipp, amit érdemes figyelembe venni, akár virághagyma lasagne készítését tervezzük, akár évelőágyásokba ültetjük el kedvenc tulipánjainkat / nárciszainkat és még sorolhatnám....
Mert ezzel az apró, de fontos mozzanattal éveken át tartó tavaszi virágzásban lehet részünk, amikor elérkezik a virághagymák ideje.

Részletes leírást itt találsz erről a tavaszi cserepes megoldásról:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :