a világ sok országából származnak. Csak olyan növényekkel foglalkozok, aminek a tartása nem haladja meg az időjárás viszontagságait.
Van ugyan egy kis üvegházam, de ez csak fényűzés, hiszen itt nem tartok itt semmit, a hajtatási időszakot kivéve! Elsődleges célom, hogy bemutassam, hogy megtermelhetők minden különösebb befektetés nélkül, olyan növények is, amik a köztudatban ismeretlenek.
Kertem bemutató jellegű, főleg a családom számára nyújt különlegességeivel változatos étrendet. Alkalmilag adok el szaporító anyagot, ami a családi gazdaság már nem igényel. Mivel jól megközelíthető, valamint a kert beosztása lehetővé teszi, hogy a kertem látogatható legyen. Szakszerű vezetéssel látogatókat is fogadok, akik, megismerhetik-e különös gyűjtemény, szinte minden egyedét.
Figyelmet érdemelnek még
a gyógynövényeim, ami egy család számára nyújt alkalmi elixírt. A nagyszámú növényféleségek sok féle betegségre, és alkalmi probléma megoldásra alkalmasak.
Zöldségnövényeim feldolgozhatósága a gasztronómiai élvezhetősége, méltán figyelemre méltóak! Megtalálható itt a Zerge szarva, amit savanyítunk, a kínai datolya vagy Yuyuba ami kellemes őszi gyümölcskülönlegesség, távol kelet méltán népszerű mustár és káposzta féléi, mint például a Pak choi, vagy a mizuma, számos hazai saláta féle pl: vérfű, borágó, turbolya.
Természetesen
főzünk is, hisz fűszernövényeink nagy változatossága lehetővé teszi, hogy kísérletezzünk az ételek ízeivel. Csak a szurokfüvekből 8 féle kelleti magát, de nem maradhatnak ki a hagyományos régi elfeledett fűszernövények sem, mint a kálmos, az örménygyökér, vagy a görög széna sem. Batáta és Corilla állományunk, évek óta jól terem, és eltarthatóságát is megoldottuk.
Semmit
nem manipulálunk, minimálisra csökkentettük a szintetikus permetleveket. Így bár amit termelünk nem teljesen épek, de legalább biológiailag tiszták és ehetőek.
Nem felejtkeztünk el a hűsítő
vagy teaféleségekről sem. Szépen terem az arab menta amit Marokkó déli részéről hoztunk személyesen, vagy teaként használt 6 féle Ápolka /Monarda didima és alfajai/ a „csak” Kínában vagy japánban termelt Agatashe Rugoza fehér vagy kékvirágú egyedei, színesítheti tea formájában a délutáni jól megérdemelt pihenőnket.
Ön is látogasson el ebbe az
édenkertbe, hiszen itt találkozhat azokkal a növényekkel, amiket csak zacskózva ismer! Micsoda különbség! Mennyivel másabb illatú és ízű!
Összességében az illat, az ízek, a látvány birodalma ez a kert.
Ami tartható és ehető az a kertemben ott van! Így változatos a konyhám, ízekben gazdag.
Egyszerű ember létemre olyan étkeket fogyasztunk, ami egy gazdagabb ember pénztárcájának lehetőségeit is meghaladná... Feleségem nem gondolkodik, hogy most „Jaj mit főzzek” egyszerűen kimegy a kertbe egy kis kosárral /talicskával nem szégyen/ és összeszedi a déli ebéd alapanyagait. Furcsa nevek sokaságait termeljük..
Nem sorolom!
Érdemes megtekinteni a Szabadfold.hu Termesszék velem című rovatát, amit az online újság kezdése óta írok. Gondolataimat és receptjeimet megírom a Herbáció című gyógynövényes negyedéves kiadású újságban.
Most pedig következzenek a kérdések és a válaszok!
Nagyon különleges kertje van. Honnan jött az ötlet, hogy a kertbe beköltöző növények mindegyike valamilyen formában fogyasztható legyen? Legyen szó akár csak egy virágról is.
A terület nagysága, valamint a gasztronómiai várható élménye adta az ötletet. Mivel szeretünk főzni így kezdtük gyűjteni a különleges zöldségnövényeket, fűszereket.
Mennyi gondozást kíván egy ilyen típusú kert?
Folyamatosan kell dolgozni benne. Mi hogy ne legyünk a kert rabjai, ezért "csak délelőtt dolgozunk, és szinte az egész évben. A délután már a pihenésé, és ezt általában be is tartjuk!
Mi kell ahhoz, hogy valaki a városi beton élet után ennyire szerelmese legyen a növényeknek és a kertjének?
Alázat, a természet csodálatos világa előtt.
Ha kertjéről és a növényekről van szó, akkor kísérletező alkatnak tartja magát?
Természetesen, hiszen a nővények magas száma is ezt mutatja. Ültetünk mindent ami ehető, és ami ízlik az marad, ami pedig nem azt nem ültetjük többé.
Ha rangsorolni kellene (1-5-ig), mi a kedvenc időtöltése / kerti munkája a kertben?
Nehéz kérdés! Szívesen csinálok bármit, hisz akkor testközelben vagyok a növényekkel, de a reggeli "határszemlét" említeném mikor végigmegyek a kerten és szinte minden egyedre kiterjedően vizsgálom, hogy aznap mit kell elvégeznem.
Gyönyörű képeket látni a kertjéről. Milyen tervei vannak, ha kertjével? Hová és hogyan lehet ezt a paradicsomi állapotot még fejleszteni?
2014 volt az utolsó év, mikor közel 50 új növényt ültettem. Betelt a kert, valamint fizikai képességünk is. Marad ez az állomány, persze ismerve magunkat azért fog új is jönni de már módjával. A kert marad látogatható, valamint az itt termő növényekből készített gasztronómiai különlegességek, készítése is.
Amerikai hagyma
Borágó
Khaki szilva virága
Céklák
Fűszerkert
Valódi sáfrány
Mézbogyó
Földi cseresznye
Galagonya
Chili-k
Ehető margaréta
Őszi kert
Akinek megtetszett Tamás és Erzsébet kertje, és szívesen megtekintené élőben is, az az alábbi címen és telefonszámon tud bejelentkezni egy kertlátogatásra:
Grosz Tamás
5065 Nagykörű Tomori út 37
Tel.: +3656 494 059, +3620 916 8711
E-mail: ragokamuvek[at]gmail.com
0 megjegyzés :
Megjegyzés küldése