Újság!
Betöltés...

„Igazi növény bolond vagyok!”

Tamás és Erzsébet igazán különleges kis paradicsomi kertet hozott létre az évek során. Érdemes tőlük tanulni és kertjükből ötleteket meríteni.


Egy kisvárosi nyugalmat váltottam fel mindennapos paraszti munkára. Jelenleg egy 680 négyszögölös kertben olyan nővényeket tartok, amik: Ehetők, ihatók, gyógyítok, illatozok valamint fűszerezők.

Különleges zöldségnövényeim a világ sok országából származnak. Csak olyan növényekkel foglalkozok, aminek a tartása nem haladja meg az időjárás viszontagságait.

Van ugyan egy kis üvegházam, de ez csak fényűzés, hiszen itt nem tartok itt semmit, a hajtatási időszakot kivéve! Elsődleges célom, hogy bemutassam, hogy megtermelhetők minden különösebb befektetés nélkül, olyan növények is, amik a köztudatban ismeretlenek.

Kertem bemutató jellegű, főleg a családom számára nyújt különlegességeivel változatos étrendet. Alkalmilag adok el szaporító anyagot, ami a családi gazdaság már nem igényel. Mivel jól megközelíthető, valamint a kert beosztása lehetővé teszi, hogy a kertem látogatható legyen. Szakszerű vezetéssel látogatókat is fogadok, akik, megismerhetik-e különös gyűjtemény, szinte minden egyedét.

Figyelmet érdemelnek még a gyógynövényeim, ami egy család számára nyújt alkalmi elixírt. A nagyszámú növényféleségek sok féle betegségre, és alkalmi probléma megoldásra alkalmasak.

Zöldségnövényeim feldolgozhatósága a gasztronómiai élvezhetősége, méltán figyelemre méltóak! Megtalálható itt a Zerge szarva, amit savanyítunk, a kínai datolya vagy Yuyuba ami kellemes őszi gyümölcskülönlegesség, távol kelet méltán népszerű mustár és káposzta féléi, mint például a Pak choi, vagy a mizuma, számos hazai saláta féle pl: vérfű, borágó, turbolya.

Természetesen főzünk is, hisz fűszernövényeink nagy változatossága lehetővé teszi, hogy kísérletezzünk az ételek ízeivel. Csak a szurokfüvekből 8 féle kelleti magát, de nem maradhatnak ki a hagyományos régi elfeledett fűszernövények sem, mint a kálmos, az örménygyökér, vagy a görög széna sem. Batáta és Corilla állományunk, évek óta jól terem, és eltarthatóságát is megoldottuk.

Semmit nem manipulálunk, minimálisra csökkentettük a szintetikus permetleveket. Így bár amit termelünk nem teljesen épek, de legalább biológiailag tiszták és ehetőek.

Nem felejtkeztünk el a hűsítő vagy teaféleségekről sem. Szépen terem az arab menta amit Marokkó déli részéről hoztunk személyesen, vagy teaként használt 6 féle Ápolka /Monarda didima és alfajai/ a „csak” Kínában vagy japánban termelt Agatashe Rugoza fehér vagy kékvirágú egyedei, színesítheti tea formájában a délutáni jól megérdemelt pihenőnket.

Ön is látogasson el ebbe az édenkertbe, hiszen itt találkozhat azokkal a növényekkel, amiket csak zacskózva ismer! Micsoda különbség! Mennyivel másabb illatú és ízű!

Összességében az illat, az ízek, a látvány birodalma ez a kert.
Ami tartható és ehető az a kertemben ott van! Így változatos a konyhám, ízekben gazdag.

Egyszerű ember létemre olyan étkeket fogyasztunk, ami egy gazdagabb ember pénztárcájának lehetőségeit is meghaladná... Feleségem nem gondolkodik, hogy most „Jaj mit főzzek” egyszerűen kimegy a kertbe egy kis kosárral /talicskával nem szégyen/ és összeszedi a déli ebéd alapanyagait. Furcsa nevek sokaságait termeljük..

Nem sorolom!
Érdemes megtekinteni a Szabadfold.hu Termesszék velem című rovatát, amit az online újság kezdése óta írok. Gondolataimat és receptjeimet megírom a Herbáció című gyógynövényes negyedéves kiadású újságban.

Most pedig következzenek a kérdések és a válaszok!


Nagyon különleges kertje van. Honnan jött az ötlet, hogy a kertbe beköltöző növények mindegyike valamilyen formában fogyasztható legyen? Legyen szó akár csak egy virágról is.
A terület nagysága, valamint a gasztronómiai várható élménye adta az ötletet. Mivel szeretünk főzni így kezdtük gyűjteni a különleges zöldségnövényeket, fűszereket.

Mennyi gondozást kíván egy ilyen típusú kert?
Folyamatosan kell dolgozni benne. Mi hogy ne legyünk a kert rabjai, ezért "csak délelőtt dolgozunk, és szinte az egész évben. A délután már a pihenésé, és ezt általában be is tartjuk!

Mi kell ahhoz, hogy valaki a városi beton élet után ennyire szerelmese legyen a növényeknek és a kertjének?
Alázat, a természet csodálatos világa előtt.

Ha kertjéről és a növényekről van szó, akkor kísérletező alkatnak tartja magát?
Természetesen, hiszen a nővények magas száma is ezt mutatja. Ültetünk mindent ami ehető, és ami ízlik az marad, ami pedig nem azt nem ültetjük többé.

Ha rangsorolni kellene (1-5-ig), mi a kedvenc időtöltése / kerti munkája a kertben?
Nehéz kérdés! Szívesen csinálok bármit, hisz akkor testközelben vagyok a növényekkel, de a reggeli "határszemlét" említeném mikor végigmegyek a kerten és szinte minden egyedre kiterjedően vizsgálom, hogy aznap mit kell elvégeznem.

Gyönyörű képeket látni a kertjéről. Milyen tervei vannak, ha kertjével? Hová és hogyan lehet ezt a paradicsomi állapotot még fejleszteni?
2014 volt az utolsó év, mikor közel 50 új növényt ültettem. Betelt a kert, valamint fizikai képességünk is. Marad ez az állomány, persze ismerve magunkat azért fog új is jönni de már módjával. A kert marad látogatható, valamint az itt termő növényekből készített gasztronómiai különlegességek, készítése is.

Amerikai hagyma
Borágó
Khaki szilva virága
Céklák
Fűszerkert
Valódi sáfrány
Mézbogyó
Földi cseresznye
Galagonya
Chili-k
Ehető margaréta
Őszi kert

Akinek megtetszett Tamás és Erzsébet kertje, és szívesen megtekintené élőben is, az az alábbi címen és telefonszámon tud bejelentkezni egy kertlátogatásra:
Grosz Tamás
5065 Nagykörű Tomori út 37
Tel.: +3656 494 059, +3620 916 8711
E-mail: ragokamuvek[at]gmail.com

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :