Újság!
Betöltés...

Egy magánkert Piet Oudolf módra

Piet Oudolf- nak már sok - sok kertjét bemutattam itt a blogon és ennek több oka is van. Például, hogy rajongok az évelőkért, és egyszerűen elbűvölőnek találom a növénykombinációk ilyen fajta művészi megnyilvánulását.


Nem az én tisztem eldönteni, hogy Piet Oudolf kertépítőként, tájépítészként, vagy a növények újszerű variálásában alkotott-e jelentőset, de azt tény, hogy sokan és világszerte ismerik a nevét.

Sok évtizeddel ezelőtt nem ő volt az egyetlen kertépítő, aki valami újszerű megoldást keresett a virágos növényágyak megformálásához, de abban talán különbözött a kortársaitól, hogy merőben szokatlan és igen ritkán használt növények is felkerültek a listájára. Illetve, az eddig csak mellékszereplőként használt fűféléknek is komoly megnyilvánulási lehetőséget teremtett. Ez főként a mennyiségben és a variációk használatában mutatkozott meg, amelyekbe így lehetetlenség volt nem beleszeretni.

Híressé vált mondása: „A növényeknek akkor van csak igazán értéke, ha elhalva is mutatósak tudnak maradni a virágágyakban.” Azaz, azok a növények, amelyek magokat érlelnek, vagy téli lombozattal büszkélkedhetnek, legalább annyira értékesek egy kert tervezésénél, mint egy izgalmas nyári virágzó.

A most következő képsorozat jó példa arra, hogy bár Piet Oudolf- ot leginkább híres parkjairól (High Line) ismerik az emberek, léteznek általa tervezett magánkertek is, például Boston- tól nem messze, a Nantucket szigeten.

Gyertek most velem egy sétára!
Friss és üde élményben lesz részetek.







Forrás


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :