Újság!
Betöltés...

Leonardo, a KERT!!!!

Az elmúlt hétvégén nyakamba vettem a várost és a tűző aszfalton, a jéghideg vizemmel gyalogolva egy festőről elnevezett kert felé vettem az utam. Lassan lépkedve ennyit tudtam: Irány a nyócker zöld szigete, a LEONARDO KERT.


Már a neve is csábított, és rögtön a folyton virágzó, mindig tökéletes formában lévő Leonardo da Vinci rózsáim lebegtek a lelki szemeim előtt. Nem tévedtem sokat. Bár itt rózsát nem találni, de amint beléptem a kapun, ennek a zöld szigetnek - pontosabban közösségi kertnek - a hangulata rögtön magával ragadott, ahogy annak idején a rózsáim is tették. Fotót már sokat láttam róla, mégis hatással volt rám a 80 parcella látványa, amelyeket kreatívabbnál kreatívabb módon igyekeznek kihasználni a tulajdonosok. Találtam itt magaságyást, különleges babfuttatót, cserépből madáritatót, párhuzamos mértani pontossággal vetett zöldségek sorát, vagy épp íves kuszasággal ültetett bohó veteményes kertet. A lényeg, hogy saját termesztésű zöldségeket és - idővel majd - gyümölcsöket (málna, ribizli) ehetnek a belvárosban lakók is. Bár a bérlők között találunk egy 60 év körüli urat is, azért elmondható, hogy a nagy többség, aki vállalkozni mert egy ilyen újszerű kertkalandra, inkább a fiatalabb generációt képviseli. Van közöttük egyetemista, szingli, de kisgyerekes - családos is.

Gubán Vera a Leonardo Kert egyik kert képviselője elmesélte, hogy bármilyen felmerülő ötletet demokratikus úton szavazással döntenek el. Ennek köszönhetően lesz itt homokozó a gyerekeknek (hogy ők se unatkozzanak, amíg a szülők a kertet művelik), kerti pihenő a közösségi alkalmakra, tankert az idelátogató iskolásoknak, illetve a hordókból már készülnek a magaságyások, ezzel is bővítve a kert kihasználtságát.

Mondhatni, hogy az idejáró kiskertészeknek ez egy kis menedék a mindennapok taposómalma elől. Van, aki sosem kertészkedett, de van aki már ismer néhány mesterfogást. Egy dolog viszont közös bennük - a szépen kapált kerteket látva -, az pedig a lelkesedés.

Ilyen lenne, amikor egy hárfára futtatnák a babot. ;)






Törekedj az ég felé!




Ebben a kertben csak a fantázia szab határt a növények széles választékának.







Hordók, amelyek még lakóikra várnak.




Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:
Mini arborétum, egy közösség kertje
Gyógynövények városi kertben - Pop-up Kiállítás
Amszterdami sorházkertek egybenyitva

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :