Újság!
Betöltés...

Mini arborétum, egy közösség kertje

Egy közösség erőt és energiát adhat tagjainak, és ha mindez a kerttel párosul, akkor szerintem megérkeztünk egy olyan helyre, ahol a test és a lélek is feltöltődhet. Nyugaton már reneszánszukat élik a közösségi kertek, amit egy parlagon heverő üres területből egy lelkes kertészkedni vágyó csapat különböző funkciókkal ellátva kertekké/parkokká alakít ki a saját közösségük részére.


Ez a részben közösségi, részben botanikus kert New York-ban található, az emeletes házak között megbújva. Ám ide a látogatók nem csak a különleges és őshonos növények párosítása miatt jöhetnek látogatóba, hanem arról is tanulhatnak és tapasztalhatnak, hogyan komposztáljanak vagy használják a nap energiáját a városi életvitelben. Bár a kertet az 1980-as évek elején kezdték el kialakítani, ez jelenleg is egy működő közösségi kert, amelynek ha a kapui nyitva állnak, akkor a látogatókat sok szeretettel várják egy sétára a kanyargó ösvényeken, hogy felfedezzék azt a sok száz növényt vagy a tavak tükröződésének szépségét, esetleg elüldögéljenek a sok-sok pihenőhely egyikében.

Van itt fűszernövény kert, árnyékos kert, sziklakert, halastó, illetve a japánkert közepén, a Pagoda közelében pedig egy másik kisebb méretű tavacska. Pihenés céljából a kert két csendes sarkában piknik asztalokat találunk, illetve egy szőlőlugast a kert közepén. Igazából olyan ez, mint egy városi mini arborétum, egy kis tanösvénnyel, padokkal, amelyek a tökéletes természet élményével párosulnak egy világváros kellős közepén.

Ti belevágnátok egy ilyen vagy hasonló közösségi kert kialakításába, majd karbantartásába?










A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :