Újság!
Betöltés...

Krizantém, az ősz aranya

Hazaérkezve a nyaralásból vagy egy hosszú pihentető hétvégéből érzékelhetjük, hogy bár a nap melege még mindig kellemes, ettől függetlenül rövidülnek a nappalok és valami kezd megváltozni a kertben. Mintha minden aranyos fényben csillogna körülöttünk. Hát ekkor jön el a krizantémok ideje, amelyek színpompás virágaikkal újra ragyogóvá teszik a már itt - ott kikopott, kifakult virágágyást.



A legtöbb őszi évelő, köztük a krizantém is, csoportokba ültetve keltik a legszebb hatást a kertben, de természetesen tökéletesen alkalmas az üres ágyás részek kitöltésére is. A legjobb eredményt mégis úgy lehet elérni, ha egy ősszel színesedő cserjével kombinálva szép őszi virágágyást alakítunk ki a pihenő helyünktől nem messze. Egy jól összeválogatott ágyáskompozíció látványa feledhetetlenné teszi az utolsó teraszon eltöltött órákat, amelyet a helyszűkében lévő kerttulajdonosok cserépkert összeállítással is maguk köré varázsolhatnak.


Ami elsőként eszünkbe jut róla, hogy tipikus temető virág. Még ha ez így is van, akkor sem hagynám ki a kertemből, mert annyi féle szín és forma gazdagságban kapható, hogy némelyikről nem is gondolnánk, hogy krizantém. Már görög eredetű nevének (chrysanthemum) jelentése is sokat mondó: Aranyvirág. Nekem mindenképp bearanyozza az esős őszi napjaimat, amikor hazaérkezve meglátom ragyogó virágait. Ugyanis ezek a növények még akkor is ragyognak a kertben, amikor a többi nyári virág színüket és erejüket veszítve már csak kókadoznak.

Méretét tekintve vannak magas, vágott virágnak alkalmas és alacsony, bokrosan nevelhető fajták. Virágzat szempontjából pedig a nagy pompom- tól az egészen kis virágzatúakig mindent megtalálunk.

Ahhoz, hogy sokáig szépen ragyogjanak kertünkben, pár dologra érdemes odafigyelni:
  • Elsősorban napos, félárnyékos és lehetőleg fagymentes helyet találjunk neki.
  • Magas tápanyagigényű, de laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű talaj az ideális a számára. (Ez utóbbit homok hozzáadásával érheted el.)
  • Az elnyílt virágokat időben ajánlott kicsípni, hogy az elszáradt és lehulló virágszirmok ne csúfítsák el ezt a ragyogó őszi ékszert a kertben.
  • Korai, erős éjszakai fagyok esetén érdemes takarással védeni, mert az a frissen nyíló virágokon és a leveleken kárt okozhat.

Ha lakásodat szeretnéd vele díszíteni, akkor:
  • Egy hűvösebb és árnyékosabb helyet keressél a számára.
  • Földje mindig legyen nedves és ne hagyd kiszáradni.
  • Mivel rengeteg gombás betegség melegágya a krizantém, ezért megelőzésként alulról érdemes locsolni, anélkül, hogy a levelét víz érné.
  • Elvirágzás után érdemes kiültetni a kertbe, erőgyűjtés céljából.
Ha jövőre is alacsony labda formájú ékszert szeretnél a kertedbe, akkor a tavaszi kihajtás után néhányszor csípd majd le a növény csúcshajtásait, ami így majd bedúsul és energiáját a több rövid szár kinevelésébe fekteti. Természetesen magas krizantém is kell egy kertben, mert vágott virágként vázába állítva a hosszantartó virágzás és a ragyogó színek melegséget visznek a ház minden zugába.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :