Újság!
Betöltés...

Fűszernövényeim a kertben: Bazsalikom



Ez az a fűszernövény, amit nem értem, hogy miért nem termesztettem már a kezdetektől.
Egy sültcsirkés tésztasaláta hozta meg a kedvemet és étvágyamat, amibe zöldsaláta helyett csíkokra vágott bazsalikom leveleket dobáltam. Ekkor még cserépben vásárolt bazsalikomot használtam, de innentől kezdve jött az elhatározás, hogy nagy mennyiségű bazsalikomra van szükség a kertben, mert ezeket az illatos és ízletes zöld leveleket nem igazán lehet bármi más fűszernövényhez hasonlítani, vagy bármi mással pótolni.

Egynyári növény, amit minden évben újra magról kell ültetni. (Ne reménykedjünk, hogy a nyár végén elszórt magjai majd jövő tavasszal kikelnek.)

Kedvencem a nagy levelű, fodros fajta, de saláta színezéshez nagyon praktikus, ha van otthon pár tő vöröses árnyalatú palánta is. Leveleit addig érdemes nagy mennyiségben szedni, amíg nem virágzik, mert utána bármily szorgalmasan tépkedjük a virágokat a növényről, sosem érünk a végére. Júliustól kezdődően megszállottan magokat akar nevelni, és ebben mi sem tudjuk igazán megakadályozni. Mivel innentől kezdve a levélzet növesztése nem lesz számára fontos, ezért érdemes az illóolajban gazdag virágait más nyári virágokkal illatos csokorba gyűjteni. Így tényleg maximálisan kihasználható növénnyé válik a kertünkben.

Amit tippként mostanában találtam, hogy a cserépben előre nevelt palánták sokkal hamarabb kezdenek el virágozni, és talán érdemesebb a fagyok után közvetlenül a földbe ültetni, így tovább szedhetjük finom illatos leveleit. (Ezzel kapcsolatos tapasztalataimról nyár közepe - vége fele tudok majd beszámolni.)

Ahhoz, hogy minél bokrosabban és dúsabban nőjön a növény, érdemes néha visszacsípnünk. Így alkalmas lehet ágyásszegélynek, de akár balkonládában más egynyári virágokkal párosítva is nagyon szép, hasznos és illatos növény.

Gazdag termőtalaj igénye van, és bár sok helyen a napsütéses helyet tartják tökéletes bazsalikom terepnek, én inkább a félárnyékot javasolnám . A nyári hőségek idején sokkal jobban tűri, ha nem égeti szét a napfény a leveleket, és természetesen így a földje is nedves tud maradni, amire egy puha nagy levéllel rendelkező növény esetében szükség is van.

Leveléből főzött teájának étvágygerjesztő, de akár köhögés csillapító hatása is van. (Ez utóbbi felhasználási móddal már találkoztam a gyógyszertárban.)

Aki szereti a Földközi-tenger ízvilágát, annak nem kell ecsetelnem, hogy mi mindenre használható fel gasztronómiai területen. Paradicsomos étkek, pizzák, saláták vagy, hogy a mennyeien finom pesto-ról már ne is beszéljek. De egy a lényeg, hogy a főzés utolsó perceiben adjuk hozzá az ételhez, mert máskülönben úgy eltűnik ez az igazán finom fűszeres íz, mintha soha ott sem lett volna.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :