Újság!
Betöltés...

Őszi csipkebogyó ajtókoszorú - DIY (csináld magad)

Tegnap csipkebogyót szüreteltem. A két kisebb zacskónyi mennyiség pont elég lesz ahhoz, hogy alkossak egy-két izgalmas őszi dekorációt.

Mert az ősz színei és formái tálcán kínálják a lehetőséget arra, hogy dekoráljunk és alkossunk valami eredetit mi is az otthonunkba.


Ha idáig valaki úgy érezte, hogy sajnálja a virágokat és a terméseket levágni a növényekről, akkor szerintem most jött el az a perc, amikor bátorságot lehet gyűjtenie ehhez a merész tetthez, és alkotni a természet által létrehozott kincsekből valami még szebbet.
Mert igen is létre lehet hozni szebbet. De persze ez mindig szubjektív és az egyéni ízlés válogatja, ezért itt lép közbe a alkotó kreativitás szabadsága, amit úgy gondolok, hogy nektek is ki kell próbálnotok.

Remélem ti is szeretitek a csipkebogyó koszorúkat, ugyanis a tegnapi ajtókoszorúnk egy ilyen izgalmas szépség lett.

Szükséges alapanyagok:

 • Borostyán ágak (még frissek és jól hajlíthatóak legyenek)
 • Csipkebogyók
 • Drót (folyamatos kötözésre alkalmas, lehetőség szerint zöld bevonatú)
 • Metszőolló
 • Kesztyű (vastag gumis bevonatú)

 1. Először is készítettem egy vessző koszorút a borostyán ágakból.
  Ehhez összefogtam egy vesszőt kerek formára, majd a végeit egymásba tekertem. A többi vesszőt már csavarva tekertem rá úgy, hogy a végeit mindig elbújtattam a már meglévő vesszők között. Így aztán létrejött egy szép, kerek vesszőkoszorú.
 2. Ezután az egészséges csipkebogyókból kisebb ágakat vágtam, figyelve arra, hogy az elszáradt részeket és a már megrohadt bogyókat eltávolítsam.
 3. Majd készítettem egy kisebb csokrot. (Alábbi fotókban megnézheted az elkészítésüket.)
 4. Először rögzítettem a drótot a koszorún, majd folyamatos tekeréssel szorosan rögzítettem a csipkebogyó csokrokat a koszorún.
 5. A csokrok folyamatos rögzítésével végül kialakult ez a laza csipkebogyós őszi ajtókoszorú hangulat. 
2.kép: Vágj belőle több tenyér hosszúságú darabot.
1.kép: Egy csipkebogyó ág
3.kép: Formára igazítás
4. kép: Több ilyen ágat készíts elő5. kép: Készíts egy kisebb csokrot, amit rádrótozol a koszorúra

Tippek és trükkök:

 1. Érdemes figyelni a levelek elhelyezkedésére és aszerint drótozni, mert különben a végén pont ezt a szabad laza szerkezetét veszíti el.
 2. Levél nélkül is nagyon szépen mutat egy ilyen vessző koszorú. Akár úgy is kipróbálhatod.

A VÉGEREDMÉNY.A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Mamka írta...

Olyan gyönyörű!!!!!Egy bánatom van vele,hogy egy idő után megfonnyadnak a piros szemek. DE lehet,hogy kint a hidegben nem olyan hamar.Mi a tapasztalatod?

Dekor és Mentha írta...

Kedves Mamka!
A jelenlegi kinti hideg (nappal 13-14, éjszaka 5-8 fok) pont ideális hőmérsékletet teremt a vágott virág/növény tartósítására. Így hosszabb ideig lesznek tartósak a vágott virágokból készült virágdekorációink a kültérben.
Ezért érdemes megpróbálkozni a csipkebogyóval még akkor is, ha egy idő után fonnyadtabb szemek köszönnek vissza ránk, mert szerintem ennél a növénynél ez nem jelent akkora problémát. Rohadni pedig nem szokott.