Újság!
Betöltés...

Ünnepi virágdekoráció a kertből

Pár évvel ezelőtt arról írtam itt a blogon és más felületeken, hogy milyen nagyszerű lehetőségeket rejt egy jól tervezett virágos kert, ha esküvői vagy ünnepi dekorációk készítésére szánod magadat.

Talán akkor úgy tűnhetett számotokra, hogy ezt remek lehet leírni egy blogon, de a megvalósítást, azért inkább hagyjuk a profikra.

Tény, hogy nem mindenki számára a fenti felvetésem lehet a tökéletes megoldás, viszont most szeretném nektek megmutatni saját virágaim és dekorációim által, hogy pár virágból milyen egyedi összeállításokat készíthettek, ha a célotok a címben összefoglaltak, azaz

Virágdekorációt a kertből



Amikor tavaly úgy döntöttem, hogy elvégzek egy tanfolyamot, ami virágkötő végzettséget ad, már akkor érezhető volt, hogy szívemhez a laza és szinte barokkosan túlzó virágdekorációk állnak közel (meg persze a másik véglet a letisztult ikebana).

Miközben itthon leginkább a szabályos formájú és egyszerű kis csokrokat szeretjük vásárolni a virágárusoktól, én idén végre elkezdtem tobzódni a kertem virágai által felkínált lehetőségekben.

Kertem sok szempontból (mivel ez nem saját kert) nem tartozik a legideálisabb virágoskertek közé. Például hiányát érzem a minőségi és különböző árnyalatú (természetesen teltszirmú) angol rózsáknak és még pár növénynek, de ez a poszt most nem erről fog szólni.

Hanem arról, hogy milyen lehetőségeid vannak akkor, ha úgy döntesz, hogy kerted virágaiból dekorációkat akarsz készíteni szeretteid megünneplésére, vagy csak az otthonodat szeretnéd feldíszíteni.

Néhány tipp és tanács, ha jövőre te is hasonlón virágzó terveket dédelgetsz:

  1. Kertem különböző pontjain virágsarkok vannak kialakítva. Tavasztól őszig igen látványosak és rajongok értük. Ezek főként egynyári virágokból állnak, így a téli időszakra ezek a ágyások üresen maradnak. Ha szeretnél valami hasonlót, akkor ne tervezd a bejárati ajtód mellé, vagy legalább adj neki egy alacsony örökzöld sövény kertet, ami télen is díszít. :)
  2. Ezek a növények különösen tápanyagigényesek, ezért ha úgy döntesz, hogy kerted bizonyos pontján kialakítasz számukra egy kis ágyást, akkor ne feledd időben kitisztítani és feljavítani a talajt. 
  3. A virághagymák, gumók, évelők és virágos cserjék más fajta kertkialakítást kívánnak, amiről már jónéhány sok előző bejegyzésben írtam. Például itt: http://blog.dekoresmentha.hu/2013/05/hogyan-tervezz-viragagyast.html
  4. Ha kevés a helyed, akkor szerezz be néhány nagyobb ládát, és hidd el ott is bőven lesz virágod, amelyeket dekorációnak használhatsz.
  5. Érdemes több virágcsokor variációban gondolkodnod. Ne csak azt a 2-3 kedvenc virágodat ültesd el, amit mindig is szoktál. Mert lehet, hogy az ünnepeltnek pont nem az lesz a kedvenc színe ami neked, és néha a saját otthonodban is jót tesz egy kis változatosság a virágdekorációk terén.
  6. Másik fontos mozzanat, amire nem feltétlenül gondolnánk, hogy egy virágcsokor vagy virágos dekoráció a sok fajta zöld levéltől még izgalmasabb és látványosabb lesz. Ráadásként tömeget is ad a csokornak, ami így még gazdagabbnak és ünnepibbnek tűnik. A tarka levéldísz, pedig különösen szép a virágszirmok között megbújva.
Az elmúlt két évben igen sok virágos dekorációt megosztottam veletek a blog vagy az Instagram oldalon. A most következőket pedig kifejezetten olyan céllal készítettem, amivel kicsit szeretném érzékeltetni annak lehetőségét, hogy akár az esküvői csokrodat is készítheted kerted virágaiból vagy egy őszi parti asztaldekorációja is bármikor létrehozható ezekből a növényekből.

Tűzött asztali virágdekoráció. 

Tipp: Vizes tűzőhabot használj kifaragva, majd beáztatva. Találd ki előre a formát és utána jöhet az alkotás. Fontos, hogy a növények szárvégét ék alakúra vágd vissza, ezzel megkönnyíted a pontosabb és könnyebb betűzés lehetőségét.

Megjegyzés: Ünnepibb és nemesebb megjelenést érhetünk él néhány szál teltszirmú rózsa felhasználásával.



Kézben kötött csepp formájú csokor.

Tipp: Ezt a csokrot először kerek - szinte gömb formájúra kötöttem - majd utána jött a szórakozás és hozzákötöttem olyan növényeket, amelyeknek csüngő habitusuk van (amaránt, repkény). Próbáld meg te is! Igazán jó móka. :)

Megjegyzés: Az ünnepelt jelen esetben nem menyasszony volt, de nagyon örült a kerti virágokból kötött csokornak. Sőt, azt is mondta, hogy ha újra készíttethetné a menyasszonyi csokrát, akkor már biztos, hogy csak kerti virágok lennének benne. :)


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a  "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :