Újság!
Betöltés...

Egy különleges ehető kert - permakultúra tippek

Már itthon is sokan próbáljuk a veteményes kerteket jól működő, hasznos és szép terekké formálni. Ez a poszt pedig jó példa lehet arra, hogy milyen szempontokat szükséges figyelembe venni, ha egy esztétikailag és ökológiai folyamatokat is figyelembe vevő kertet, pontosabban a permakultúra alapjait szeretnénk kertünkben megalapozni.



Idézet a Wikipediából: A permakultúra definíciója Bill Mollison szerint:
„A permakultúra olyan mezőgazdasági termelő rendszerek tervezése, és működtetése, amelyek rendelkeznek a természetes ökoszisztémák változatosságával, stabilitásával és rugalmasságával. Az emberi közösségek és a természetes táj olyan integrációja, mely lakóinak biztosítani tudja az élelmet, energiát, lakást és egyéb anyagi, és nem anyagi szükségleteit.”

Ezt a fél hektáros kertet azért alakították ilyenné, hogy a gyerekek használják és még akár tevékenyen részt is vegyenek a kert életében. Találni itt gyümölcsfákat, csirkéket és összesen négy kert részt. Az ehető kertek azok, amelyeket a permakultúra alapjai inspiráltak.

Rögtön az egyik része a VETEMÉNYES KERT, ami íves léckerítéssel lett leválasztva a kert többi részétől. Benne az ágyások magasítva helyezkednek el és a közöttük vezető ösvények szalmával vannak letakarva. Hogy a látvány még csábítóbbá váljon, a kerítés körül egész nyáron át vágható és csokorba köthető virágok találhatóak. Így az összkép még színesebb és kertbe csábítóbb.

A kert másik részét talán úgy is hívhatnánk, hogy a BOGYÓS-GYÜMÖLCSÖS KERT. Ez a rész két hosszú keskeny ágyásból áll. Végig sétálva a közöttük átvezető zöld pázsiton, megkóstolhatjuk az éppen termő gyümölcsök legjavát és szedhetünk a szükséges fűszernövényekből.

TANÁCS IS ÉRKEZETT TŐLÜK:
  1. Mielőtt kerttervezésbe kezdesz tudd, hogy hetente mennyi időt tudsz majd szánni kertedre.
  2. A tervezési szakaszban, hogy olyan kertet szerettek volna, ahol gyerekeik gyümölcsöt szüretelhetnek és ehetnek. Így jött létre ez a látvány terv és hozzá a praktikus megoldások.


Praktikus megoldás:
A gyomelfojtó fóliával letakarva a talajt, majd ráborítva a mulcs réteget nagyrészt megoldható a kapálás és a gyomlálás mentes kertészkedés. Ez nagyban megkönnyíti a munkájukat és az örömmel kertészkedés élményét adja.





Az ötletek nagy része a tradicionális konyhakertekből merítkezik, amikor a házból kilépve rögtön szedhetünk a friss zöldségekből és fűszerekből és az a család asztalára kerülhet.
A képek alapján pedig, ez egy teljesen megvalósult álommá vált. Ám, mielőtt kirohannál a kertbe és rögtön hozzálátnál a kert felásásának, jöjjön itt két tanács a kivitelezéshez is, amit érdemes megfogadni.


VÉGÜL PEDIG KÉT TANÁCS A KIVITELEZÉSHEZ:
  1. Kérj egy tervet és azt vezesd végig, még ha lassan is haladsz vele. Túl sok pénzedbe kerül, ha ide - oda kapkodva próbálod a kertedet tökéletesíteni.
  2. Másodszor, tartsd az egész folyamatot egy irányba és egy átlátható, egyszerűbb terv szerint vezesd végig a folyamatot. Például, ha a veteményes kertedet túl nagyra tervezed, akkor az a későbbiekben csak túl sok munkát, kimerültséget és kudarcélményt fog eredményezni.

 
Forrás: Britton Shephard kertje


Tippek a jól működő veteményes kert kialakításához az alábbi linken:




A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Holdgyöngy írta...

Köszönöm, hogy megmutattad.

Borbás Ági írta...

Örülök, hogy neked is tetszik. :)