Újság!
Betöltés...

Virágzó őszi kert - TIPPEK

Itt az ősz, amikor a nyár élénk színeit izgalmasabbnál izgalmasabb virágkombinációk, színek és formák váltják fel. A most következő bejegyzésben olyan összeállítást raktam sorba, ami biztos, hogy még a tél eleji időszakban is látványos része lesz kertünknek.
Ezekről a növényekről tudni kell, hogy a nyári virágokkal ellentétben ők már sokkal inkább felkészültek az ősz hűvösebb légáramlataira, így amikor mindenhonnan csak hulló faleveleket és kókadó virágokat látunk, ezek a növények formájukkal és színűkkel hoznak egy kis vidámságot a kertbe. Nem feltétlen ősszel kezdenek el virágozni, viszont cserébe hosszan bontják szirmaikat vagy épp az elszáradt magtokok vonják magukra az érdeklődésünket.

Dália fajták
 Igen változatos megjelenésűek, így biztos mindenki megtalálja a számára ideális virágformát. Olyan élénk virágszínekkel bombáznak minket az őszi szürkeségben, hogy kár lenne kihagyni kertjeinkből.
Bár teleltetésre szorulnak a gumók, cserébe virágzásuk idején egy folyton nyíló, vágott virágnak is alkalmas növényt kapunk.
Kép forrása
Japán szellőrózsa (Anemone Japonica)
Egész tavasszal és kora nyáron bokrosan díszítenek levelei, majd virágai hosszú szárakon, szinte szemmagasságban jelennek meg, ringatózva a szélben. Ami zseniális benne, hogy augusztustól egészen az első fagyokig virágzik. Utána pedig csodás dísz értéke van.
Remek vágott virág!

Macskahere (Phlomis)
Jól bírja a szárazságot és a hőséget. Már egészen nyár elejétől virágzik, de ettől ne essünk kétségbe, mert miután elhullajtotta virágszirmait fantasztikus díszértéke van a magtokoknak is.
Remek vágott virág!

Kép forrása

Keserűfű (Persicaria amplexicaulis)

Ez egy nagytermetű keserűfű fajta már kora nyáron el kezd virágozni, beterítve a számára kijelölt helyet. Majd az ősz megérkeztével látványos formája lép előtérbe.

Varjúháj (Sedum matrona)
A kert és a virágágyás őszi kedvencét láthatod. Megfelelő helyet választva, hosszan és évről-évre egyre nagyobb tővel virágzik.
 
Vörös sédkender (Eutrochium purpureum)
Ezt a magas növényt kifejezetten nagy területekre érdemes tervezni. Jól bírja a szárazságot és nagyobb csoportokba ültetve igazán szépen mutat már nyár közepétől.
Izsópfű (Agastache)
Magas termete és kék virágai remek hangulatot árasztanak az ágyásokban. Már nyár közepén számíthatunk a virágzásra, ami ősz közepéig díszíti a kertet.
Japánfű (Miscanthus)
 A japánfű-félék izgalmas megjelenésűek, amelyeket kár lenne kihagyni kertjeinkből. Legyező alakú kalászai nyár végétől egészen a tél derekáig fantasztikus és változatos látványt nyújtanak. Akár a zöld pázsitba, akár az ágyásokba elrejtve is remek zöld növény.

Formába hozva és színesen várd az ősz megfoghatatlan pillanatait.
További ősz váró ötleteket itt olvashatsz majd a Dekor&Mentha blogon és ötleteket találsz a közösségi oldalakon (Fb, Instagram, TikTok.

Képek forrásai: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :