Újság!
Betöltés...

A Vatikán veteményes kertje

Elérkeztünk pünkösdhöz, amikor is meglepetésként egy különleges helyre viszlek el benneteket.


A Vatikán kertje 22 hektárnyi területen található, ahol különböző stílusú hatalmas parkok és szépen nyírt bokrok és pázsitok váltják egymást. Főkertésze elhivatottan áll ehhez a munkához, ugyanis mintegy negyed évszázada itt él ezek között a paloták között és gondozza a szebbnél szebb kerteket.

Pár évvel ezelőtti római utazásunk alkalmával, a Szent Péter katedrális kupoláját körbejárva pillantottam meg egy apró körbefalazott kertet. Mint akkor kiderült, ez a Vatikán veteményeskertje, gyümölcsfákkal, kerti paddal, üvegházzal, lépcsőzetesen felépített emelt ágyásokkal tarkítva. A februári római időjárást figyelembe véve, láttunk itt még tél végi zöldségeket, citrus fákat terméssel és feltehetően a korai saláta és zöldségtermesztés is megindult már a kertben.

Ezenkívül én nagyon mást nem tudtam ebből a távolságból kivenni, de tetszett rendezettsége és az ebből a távolságból is érzékelhető olyannyira kedves mediterrán veteményeskert hangulata.

Bár a Vatikán kertje különböző formában tavaly óta már körbejárható, arra a kérdésemre, hogy látogatható-e a veteményeskert, sajnos nemleges választ kaptam. Így most be kell érnünk ezekkel a fotókkal.

A főkertész háza


Kert részletA Vatikán veteményes kertje:
A kupola belülről...


majd a kupola kívülről...


...és a kilátás a Vatikán kertjére.


Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:

A pisai botanikus kert
Az elveszett kertek kapuja: Heligan
Séta és fotózás a Vácrátóti arborétumban

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :