Újság!
Betöltés...

Konyhakert a javából

Számomra a veteményes kihagyhatatlan része a kertnek. Szeretem a zöldségek és fűszernövények illatát, és igazából az ezzel járó szöszölős munkát is, amit én szinte meditációként élek meg.


De talán nem mindenki gondolja manapság, hogy finomabb a saját paradicsomot, cukkinit, céklát vagy brokkolit főzni és enni és, hogy azok illatáról már ne is beszéljek. Látva ezt a tendenciát, Karcagon az alpolgármester úgy gondolta, hogy meghirdetti a "A legszebb konyhakertek" versenyét, aminek célja, hogy a konyhakerteket, amelyek néhány évtizede még részei voltak a vidéki portáknak, visszakerüljenek jól megérdemelt helyükre, és családok ismét termesszenek saját maguk részére zöldségeket. Szerencsére olyannyira sikeres kezd lenni a program, hogy már Püspökladány is csatlakozott hozzá, és a szervezők pedig bíznak abban, hogy a jó példa követőkre talál. Természetesen nem látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket, amelyeknek csak néhány feltételnek kell megfelelniük: Rendezett környezet, gondozott kert, legalább 5 szabadon válaszott zöldségféle, amit a konyhában leggyakrabban használunk.

És akkor most következzen egy csodás veteményesről készült fotósorozat, amelynek fenti képe mindig nagy sikert aratott. Először még azt hittem, hogy ez csak egy fotózásra megalkotott kert, de mint kiderült egy hölgy álmai munkahelye, ugyanis míg ő a veteményesét gondozza, addig a beérett terményekből a férje finomabbnál-finomabb ételeket készít az oda látogató vendégeknek. Így ketten együtt egymást kiegészítve csapatmunkában dolgoznak.

Estefelé, amíg a főzni szerető (és tudó) férj a vacsorát készíti, addig Page a kertbe kalauzolja el a vendégeket, hogy kedvükre válogassanak a vetemények között. Majd visszatérve az asztalhoz mindenki jobban értékeli azt, amit lát és eszik.





Saláta 27 féle hozzávalóból.

Ezt a paradicsomfuttatót letört vagy lemetszett ágakból saját maga építette.
Forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

3 megjegyzés :

Hortenzia írta...

Ez annyira jó!

Olgis írta...

Öröm tölti el az embert, hogy vannak még szép konyhakertek.Én is szeretek a kis zöldséges kertemben szöszmötölni. A saját paradicsom, bazsalikom és más fűszereket fogyasztani.A spájzban már sorakoznak a télire eltett finomságok, amit megtermeltem.jó ide benézni időnként.Üdv.Olgi néni.

Borbás Ági írta...

:)))