Újság!
Betöltés...

Amarillisz, a karácsony királynője

Amarillisz az a virág, ami a legtökéletesebb ajándék, vagy ünnepi dekoráció lehet a decemberi hónapban. Annyira elegáns és mutatós, hogy csak sikerünk lehet vele egy virágszerető barátnál vagy rokonnál.


Ha mi nem értünk a növény ápolásához, vagy lekéstünk ennek az izgalmas eseménynek az előkészítéséről, akkor szerencsére már igen sok helyen tudunk vásárolni előhajtatott amarillisz hagymákat, amelyek nagy valószínűséggel, karácsony környékén fognak ünnepi díszbe öltözni. 

Bátrabb virágbarátok saját maguk is ültethetnek amarillisz virághagymát, csak ügyelniük kell a cserép méretére. Mert a növény számára legideálisabb méret, egy szűk cserép, ami maximum 2,5 - 3 centiméterrel nagyobb, mint a virághagyma átmérője. Az ideális földkeverék jó minőségű komposzt és homok, vagy apró kőőrlemény keverékéből áll össze. Ez utóbbiak segítik a vízelvezést. Végül pedig ültetéskor hagyjuk szabadon a virághagyma felső 1/3-madát.

Egy hűvösebb és egy melegebb helység változtatásával irányítani tudjuk, (lassíthatjuk, vagy gyorsíthatjuk) az amarillisz növekedését. Alapvetően a növénynek, a növekedési időszakban egy jól fűtött világos helységre van szüksége, ami nagyjából 20C körüli, például a radiátor feletti polcon. Ám amint virágozni kezd érdemes egy hűvösebb (nagyjából 15C) sarokba, vagy helységbe vinnünk, amivel megnyújthatjuk a virágzás idejét.

Mivel a virág igen jól mutat az ünnepi teríték részeként, ezért egy botot a virághagyma mellé szúrva biztosíthatjuk a virágszárak egyenes növekedését. A nagyobb virágfejű amarilliszek esetében egy ilyen bot szinte nélkülözhetetlen. Egy vagy akár több kaspó amarillisz olyan dísszel tudja felöltöztetni az asztalt, amit nehéz bármi mással pótolni.

Ha megtetszett az ünnepi virágunk és jövőre is szívesen viszontlátnánk, akkor az elvirágzott virágszárak levágása után csökkentsük a locsolás mennyiségét és hagyjuk elhervadni a leveleket, ezzel segítve a hagymát egy jövő évi újravirágzásban. 

És mitől lesz ünnepi ez a virág?
Mindenki bátran képzelje az otthonába ezt a cserép virágot! 


 


Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon válaszd a "Megjelenítés elsőként" funkciót.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :