Újság!
Betöltés...

Vadvirágos rétek a kertekben

Természetes kertek vadvirágos mezői mindig is elvarázsoltak egyszerűségükkel és életerejükkel. Ugyanis ezek a kertrészek nem csak szépséget és lendületet visznek a kertbe, hanem élőhelyeket is teremtenek.


Ültess egy darabka vadont a kertedbe!


A virágágyásainkban nevelgetett évelők nagy része rendelkezik valamilyen mezei rokonnal, amely tökéletes virágpartner lehet egy füves virágos mező esetében. Természetesen vethetünk egynyári vegyes virágmagot is, aminek a meglepetésben van az ereje, de tudatos tervezéssel is élhetünk, és akkor biztosíthatjuk magunknak évről – évre, hónapról – hónapra a virágok áradatát kertünk vadonjába. Ez utóbbi módszerrel kiválaszthatjuk mezőnk színárnyalatát és mintázatát miközben magas fű kalászai hajladoznak virágaink körül.

Majd nyár végén amikor már a teljes mezei virágpompán túl vagyunk, egy fűnyírással frissíthetjük fel a területet, amelyet egészen tél elejéig folytathatunk. Fontos, hogy 5 cm-nél ne legyen rövidebb a fű, ugyanis az évelőknek szükségük van némi zöld részre, mielőtt visszahúzódnak télre a földbe.

Astrantia major rubra (Nagyvölgycsillag): Élénk borvörös virágzata feltűnő jelenség június - júliusban az árnyékosabb tápanyagban gazdag talajban.

Persicaria bistorta 'superba' (Kígyógyökerű keserűfű): Ez a rózsaszín virágú növény júniusban és júliusban tápdús talajban virágzik igazán. Védett!

Cirsium rivulare (Csermelyaszát):Hazánkban lápréteken nő és júniustól augusztusig virágzik.

Sanguisorba officinalis (Vérfű): Nyirkos rétek, lápok, erdők növénye, amely júliustól szemptemberig virágzik sötétbordó színben.

Aster (Őszirózsa): A minél egyszerűbb virágzatú és lehetőség szerint inkább magas méretű az ideális választás.

Serratula (Zsoltina): Ez a bozontos lila fejű virág június - júliusban nyílik elsősorban réteken. Bizonyos fajtája védett!

Persicaria amplexicaulis (Nagytermetű keserűfű): Rózsaszín virágai július - augusztusban nyílnak, a számára legideálisabb enyhén nedves üde talajon.

Nepeta grandiflora ('Nagyvirágú' macskamenta): 20 cm hosszú fürtös virágait júliustól csodálhatjuk, amelyeket elvirágzás után lemetszve újabb és újabb virágzásra serkenthetjük a növényt.

Aquilegia vulgaris (Harangláb): Virágai egyedi megjelenésűek, amelyek egy egyenes szár tetején virítanak a május - júniusi időszakban.
Nagyvölgycsillag
Kígyógyökerű keserűfű
Csermelyaszát
Vérfű
Őszirózsa
Zsoltina
Nagytermetű keserűfű
'Nagyvirágú' macskamenta
Harangláb

Ha nem áll rendelkezésedre több hektárnyi mező, akkor se ess kétségbe. Már sokadig kertembe igen látványosan tudtam virágos mezőket kialakítani egy- és kétnyári, illetve évelő növények segítségével.

Válogass kedvedre virágmagjainkból
Dekor&Mentha Shop vásárlás


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

4 megjegyzés :

Bogyisz írta...

Nagyon szeretnék ilyen vadvirágokat ültetni. Adj tanácsot kérlek, hogy hol lehet beszerezni magokat, ahol értenek is hozzá, hogy hol, mikor, hova ültesse az ember.
Köszönöm,
Bogyisz

Borbás Ági írta...

Még nem teszteltem ezt az oldalt, de szerintem érdemes, mert olyan növényeket is be tudnak szerezni, amelyeket kertészetekben nem is láttam. Pl.: Csermelyaszát vagy zsoltina.
http://www.kpr.eu/hu/flora-europe/
Ha már van valami tapasztalatod róluk, akkor kérlek írjál nekünk pár sort.

Egy másik lehetőség a www.prerikert.hu
Itt biztos tudnak Neked segíteni a kérdéseid megválaszolására.

Unknown írta...

Sziasztok!
Azért érdekes hogy írtok róla hogy nyár végén neki lehet esni fűnyíróval, de a fajoknál szerepelnek olyan őszi virágzású fajok mint a vérfű és az őszirózsa. Ezt egy kicsit jobban össze kellene hangolni. Illetve az őszirózsánál nem árt megemlíteni hogy sok fajuk hajlamos a kivadulásra és onnantól elég agresszív módon nekiáll terjedni az igazi vadvirágos rétek kárára. Hirtelen első olvasatra ez a kettő megjegyzésem lett volna. De egyébként maga az ötlet (virágos rétek a kert sarkába) nagyon becsülendő, csak egy kicsit még dolgozni kell a kivitelezésen és a külföldi példákat egy kicsit át kell írni a hazai viszonyokra.

Borbás Ági írta...

Teljesen igazad van! Fontos, hogy a virágzáson már túl legyen a kert, mert különben minek melóztunk egész évben, ha pont az őszirózsát lekaszálom.
A bejegyzés lényege, hogy ötletet gyűjts egy izgalmasabb kertkép kialakításáért és köszönöm Nektek a tapasztalatokat, amiket itt megosztotok velünk.