A hétvégén szülinapoztunk, és a tortát mindenképp én szerettem volna készíteni. Mivel a múlt héten készült epermisuhoz nem használtam fel az összes mascarpone-t, ezért valami olyasmit kerestem, amihez ezt elhasználhatom.
Egy ismerősömtől kaptam ezt a receptet. Először aggódtam, hogy itt a nyár, én meg sárgarépából készítek tortát. Ezt tipikusan téli receptnek tartottam, de csak amíg meg nem kóstoltam. Hihetetlenül élénk gyümölcsös íze van a tortának, és ezt még csak fokozza a citromos mascarpone krém.
Szerintem szenzációs, ha éppen elegünk van az aktuális gyümölcsös sütikből és valami gyors finomságot akarunk.
A tésztához:
1,75 dl napraforgóolaj
2 nagy tojas
1csészényi liszt (kb. 22,5 dkg)
3/4 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
csipet só
1 narancs héja
1/2 narancs leve
15 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg durvára őrölt, vagy vagdosott dió
A cukormázhoz:
12,5 dkg sajtkrém (mascarpone)
25 dkg porcukor
1/2 citrom leve
1 egész citrom reszelt héja
A díszítéshez:
9-10 fél dióbél
Az a legjobb benne, hogy hihetetlenül egyszerű az elkészítése. A tészta összes hozzávalóját beledobáltam egy tálba, és kézi robotgéppel összekevertem. Dió helyett lehet bele tenni mandulát (ez főként az allergiásoknak lényeges), de még ízesíthetjük mazsolával is, amit én felvagdostam, mert akkor jobban érződik az íze a sütiben.
Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 20 percig kell sütni. Itt is lényeges a tűpróba, mint minden sütinél. Ha megsült, hagyni kell kihűlni.
Amikor kihűlt kettévágtam, és a máz felét a két tortalap közé, míg a többit a tortára kentem. Végül keresgéltem pár darab fél dióbelet, és azzal díszítettem.
Nagyon kellemes, citromosan friss süti.
2 megjegyzés :
nyami, finom lehet
Tényleg nagyon jól sikerült. Következő napon még a maradékért is harc ment. Szóval, ez felkerült a kedvencek listájára. :)
Megjegyzés küldése