Gyereknapi kiránduláson voltunk, amikor is ráébredtem, hogy már kezd virágozni a bodza. Majd egy barátunknál láttam, hogy már készítik a bodzaszörpöt, így én is nekiugrottam a múlt héten.
Én 5 liter vízhez kb. 10 nagy virágot áztattam, és így nagyon kellemes bodza íze volt. Ám, ami még plusz érdekes ízt adhat hozzá, az a borsmenta, amit frissiben teszünk a pohárba.
Részletes leírás:
- 5 liter víz (felforralva, majd megvárva míg langyosra hűl)
- 10 - 12 db nagy bodza virágfej
- 3-4 db citrom felkarikázva
- 1-2 kb cukor (ízlés szerint)
- + 4 nap türelem
Forrald fel a vizet és add hozzá a cukrot. Várd meg, amíg kihűl és közben alaposan mosd át a virágfejeket, mert ezt a növényt előszeretettel megkörnyékezik a fekete levéltetvek.
Az 5 literes üvegedet előkészítve öntsd bele a cukros vizet, helyezd bele az átmosott virágfejeket, és a jól átmosott, vagy akár még meg is hámozott citrom karikákat (így biztos vegyszer mentesek lesznek). Után egy tányérral lefedve, tedd félre 4 napra, amíg összeérnek az ízek.
Négy nap után szűrd le és adagold üvegekbe, vagy kancsókba. Nálunk 5, de akár 10 liter bodzalé nagyon-nagyon hamar el szokott fogyni, így semmiféle extra tartósítószert nem használok a hűtőn kívül.
Ez egy fantasztikus nyári üdítő ital, amihez némi türelemre és 1 - 2 nagy befőttes üvegre van szükséged.
0 megjegyzés :
Megjegyzés küldése