Újság!
Betöltés...

Szélfútta őszi ajtókoszorú - Tippek és trükkök koszorú készítéséhez

Elérkezett az ősz és vele együtt az őszi ajtódíszek készítésének az ideje.
Ahogy az elmúlt években is, úgy idén sem maradhatott el ez a dekoráció. Mivel hiszek abban, hogy a kertből begyűjtött növényekkel csodaszép alkotásokat hozhatunk létre - ha ismerjük a lehetőségeket -, ezért idén is alkottam egyet, miközben fejben összeállt a kép, hogy melyek is azok a szükséges információk, amelyek egy ajtódísz készítéséhez szükségesek.


Ahogy látszik, idén nem a szokványos megoldást választottam. Szeretek kísérletezni és ez egy újabb állomás ezen az utamon. Úgy gondolom, hogy egy igazi kertrajongó ajtódekorációja (vagy bármilyen dekorációja) passzoljon a természettel, amit szeret. Ezt a szabályt természetesen csak magamra értve gondolom igaznak, és teljesen megértem, ha valaki ezen a területen is a rendet és a szabályosságot érzi komfortosnak.

Visszatérve az ajtódíszre:
Imádom a szélfútta kompozíciókat, mert olyanok mintha kimerevedett pillanatképként néznének ránk. Máskülönben pedig ez egy teljesen szokványos ajtókoszorú, csak kötöttem hozzá néhány nagyobb ágat (azért ez igényelt némi metszegetést és illesztgetést) és figyelnem kellett a koszorú formájának szabályosságára.

Koszorú készítés menete:


  1. Levágtam két vadszőlő indát, amelyeket megfosztottam a leveleiktől. 
  2. Kimértem a szükséges koszorú méretet (ami még elfér az ajtónkon), és saját magával összetekertem az indákat, ami így egyre erősebb és egyre formásabb koszorú alapot adott.
  3. Ahogy a képeken látszik, nem vágtam le a kis szőlő kacsokat. Ha úgy döntenél, hogy nem díszíted be a teljes koszorút, akkor azok a kis göndör kacsok nagyon szép dekorációs elemei lehetnek a koszorúdnak.
  4. A díszítést először a tűztövissel kezdtem, folytonos kötöző drót segítségével. Majd ezzel a dróttal haladtam körbe-körbe tovább és így rögzítettem a többi növényi részt is.
  5. A szélfútta kialakításban segítségemre volt, hogy előre tervezve begyűjtöttem pár girbe-gurba ágat.

Amit fontos eldöntened koszorú kötés előtt:


  1. Milyen alkalomra készül?
  2. Hova készül? (kültéri, beltéri, mekkora hely áll a rendelkezésedre)
  3. Milyen alapra szeretnéd készíteni? (pl.: fenyő, szalma, vadszőlő inda, hungarocell, stb...)
  4. Teljes koszorút be akarod díszíteni?
  5. Vagy szeretnéd, hogy látszódjon a koszorú anyaga?
  6. Milyen színeket és anyagokat akarsz használni? 
  7. Milyen technikával szeretnéd elkészíteni és van-e hozzá megfelelő eszközöd?

Trükkök koszorú készítéshez:

  1. Előre határozd el milyen formát és stílust szeretnél kialakítani.
  2. Teljesen szeretnéd befedni a koszorút vagy csak részben? Ha csak részben, akkor mely részei legyenek a hangsúlyosabbak. 
  3. Ha csak részben szeretnéd befedni a koszorút, akkor egy fontos szépészeti arányt érdemes figyelembe venned: A koszorú 2/3-át vagy csak az 1/3-át öltöztesd díszbe. (Természetesen a kivétel mindig erősíti a szabályt!)
  4. A díszített területet érdemes teljes egészében kiemelni és hangsúlyossá tenni. Azaz az összefüggő dekorációs pont / pontok azok, amelyek látványossá tudják tenni a koszorúdat, ezért arra ne sajnáld az energiádat és a fantáziádat. 
  5. Az apró dekorációs elemeket (lásd itt: tűztövis) inkább csoportosan rögzíts a koszorún, ugyanis tömegével (3-5-ösével) látványosabb hatást érhetsz el, mintha csak egyesével helyeznéd el a koszorú egy - egy pontjára. 
  6. A díszítések súlypontként jelennek meg a koszorún, amelyek lehetnek szimmetrikus és aszimmetrikus elhelyezkedésűek. Ha ezzel tisztában vagy, akkor tudatosan alakíthatod ki a koszorúdat. (Én például rajongok az aszimmetrikus elrendezésekért.)
  7. Ha a teljes bedíszítés mellett teszed le a voksodat, akkor is több variácó közül választhatsz:
    1. Ahogy látod én csoportokban egymás után pakoltam fel a különböző növényeket. 
    2. De akár egyenletesen ugyanazzal az (1, 2 vagy 3) anyaggal is beboríthatod a koszorúdat. (Erre is találhatsz több példát az interneten)
    3. Harmadik variációként a most nagyon divatos egyenletes / változatos mintával lekötött (vagy beragasztott) koszorúk esetében érdemes már az elején kijelölni több hangsúlyosabb dekorációs pontot, amelyek a munkád kiindulási alapját képezik. Ezek egyfajta ritmust és nyugalmat adnak ennek a változatosan bedíszített koszorúnak. 
  8. Fontos! Ha valami nem tetszik inkább bontsd vissza és készítsd el újra még frissiben. A gyakorlással pedig csak egyre jobb és rutinosabb leszel. 






A fenti leírásban a házi készítésű koszorúkhoz igyekeztem segítséget nyújtani. Ha bármi kérdés felmerülne benned, vagy nem egyértelmű számodra a leírás, akkor kérdezz bátran. 


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a  "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Unknown írta...

Mennyi idő alatt megy tönkre a tűztövis, borostyán, stb.
Üdv, Mari