Újság!
Betöltés...

Michelle Obama kertje és kerti tippjei

Ezt a posztot már nagyon régóta készülök megosztani. Igazából csak a megfelelő pillanatra vártam, ami végre elérkezett.
Egy olyan hölgyet szeretnék nektek bemutatni, aki ahogy beköltözött a világ legnagyobb tekintélyével bíró épületébe, meglátta a lehetőségeket és a saját eszközein keresztül akarta megmutatni, hogyan is lehet jobb minőségű életet élni, bárhová is veti az embert a sors.


Michelle Obama a férje beiktatása utána (2009-ben) olyat tett, amit csak a II. Világháború idején mertek megtenni. Ő és még 23 kisgyerek felásták a Fehér Ház kertjének 100 négyzetméternyi zöld gyepét, majd ezt a területet veteményeskertté alakították és beültették palántákkal. A szezon végére 275 kg-nyi terményt tudtak beszüretelni, ami jól mutatja, nem csak a látványos elültetés volt a cél, hanem főként az, hogy mennyire egyszerűen lehet veteményeket termelni a saját kertünkben, még ha az olyan impozáns is, mint a Fehér Ház kertje.

Az évek során ez a terület kibővült és a termények száma is változatosabb lett. Gyümölcsfákat, gyümölcstermő bokrokat és virágágyásokat is találni már a Fehér Ház hátsó kertjében. 

Az alább látható képekből kivehető, hogyan változott és fejlődött a kert, amire tényleg jó rátekinteni.
2012-ben megjelent egy könyv, American Grown címmel, amelyet Michelle Obama írt a Fehér Ház veteményes kertjéről. Ebben elmeséli, hogy mi inspirálta őt arra, hogy elültesse az első palántáját és hogyan jutott el odáig, hogy szüretelhetett is ebből a kertből. Mert természetesen nem profi kertészként vágott bele ebbe a projektbe, ezért rengeteg kudarcon és sikerélményen keresztül tanulta meg azokat a trükköket és apró fortélyokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy sikerélménnyel tudjunk gondozni és ápolni egy kertet.

Íme 10 Kert ÖTLET Michelle Obama-tól, amelyeket az elmúlt években gyűjtött össze:

Design: Fontos a kert tájolása. A Fehér Ház kertjét szerencsés módon egy teljesen benapozott területre tudták elhelyezni. Ám két fontos dolgot még itt is figyelembe kellett venni: 1.) A magasabb növényeket hátra ültetni, hogy ne vegyék el a napfényt a többi növénytől. 2.) Az ültetési sorokat É-D irány határozza meg, mert így minden növény maximálisan kihasználhatja a napfényt.

Saláta: Ültess salátát. Ha tavaszi salátában gondolkozol, akkor korán vesd tálcára a magokat, hogy azokat megerősödve tudd palántaként mielőbb kiültetni a kertbe, majd késő tavasszal, vagy kora nyáron szüretelhesd.

Sikeres tervezés: Ha elveted a tavaszi veteményeket (saláta, spenót, retek, hagyma), ne felejts el helyet hagyni a nyári termésűeknek. Ez főként a kiskerteknél fontos szempont.
Ha kikerülnek a földből a tavaszi termények, érdemes némi komposztot forgatni a talajba és csak utána ültetni bele a következő palántákat.

Mozdulj!: A kertészkedés jó sport is. Fél óra gyomlálás alatt 182 kalóriát tudsz elégetni.

Kísérlet: Próbálj ki olyan növényeket is, amelyek ízletesek bár idáig még nem termelted őket. Ilyenek például a tomatillo, a tengeri kel, és a Lincoln zab. Ha például zabpelyhet szeretnél otthonra, akkor a Hulles Zab (oat) egy jó választás.

Hozz létre egy szobát a virágoknak: Ehető és virágzó növények - Zsálya, Mogyoró, Tök, Lemon Grass (nem azonos a citromfűvel)...

Kényeztesd el a beporzást végző rovarokat: A virágok vonzzák a madarakat, a méheket és a lepkéket. A Fehér Ház kertjében egy nagy ágyásban 34 fajta növény található összeültetve. Például: Pillangóvirág, Aranyvessző, Őszirózsa, Menyecskeszem, Díszcsorba, Tüdőfű, Kúpvirág....

Vigyázz a lepkékre: Michelle Obama tavaly tavasszal két kutyatej félét ültetett a kertbe, amelyek segítik a veszélyeztetett lepkéket.

Vigyázz a méhekre: Méhkaptárt állítottak fel a Fehér Ház gyepén, közvetlenül a veteményes kert mellett.

Sose add fel!: Thomas Jefferson idézete emlékezteti a kertészeket arra, hogy mindig van remény: "Egy dolog hibája, kijavítható egy másik dolog sikerével." Ugyanis a kert ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak (szél, jégeső, kártevők). Ezért, ha az egyik növény nem sikerül, akkor majd jön a másik és azzal biztosan sikered lesz.
"A próbálkozás és a hibázás abszolút része a kertészkedésnek, amely az idő múlásával egyre kevesebb lesz, miközben a kerted egyre szebb."
Képek forrása: American Grown

Amikor először láttam ezeket a képeket, akkor teljes lelkesedéssel ujjongtam, mert milyen nagyszerű hír, hogy egy First Lady arra buzdítja az ország lakóit, hogy éljenek egészségesebben, ám erről nem csak beszél, hanem a tettek mezejére (sőt veteményes kertjébe) is lép.
Az a tény pedig, hogy ez a veteményes kert az elmúlt 8 évben aktívan működött, sőt a Fehér Ház séfjei a kert terményeit felhasználva készítették el a receptjeiket, azt bizonyítja, hogy ezt a kertet és a benne lévő növényeket tényleg szeretettel gondozták.

Michelle Obama szerint ehhez nincs más dolgunk, csak: "Fogyasszanak saját maguk által megtermelt terményeket és ehhez ha kell fogjanak a kezükbe egy vasvillát."  :)


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

4 megjegyzés :

Olgis írta...

Ezt nem minden elnök feleség tenné meg.

Grosz Tamás írta...

Felülről lefelé nem bab van hanem Mexikói tomatillo!
A cikk írójának illene tudni!

Borbás Ági írta...

Kedves Olgi!
Én is így gondolom. :)
Ezért került végül ide ez a poszt.

Borbás Ági írta...

Kedves Tamás!
Természetesen tudom, hogy mi van képen. :)
De köszönöm a figyelmeztetést, mert az olvasókat így meg is téveszthettem volna.
A kép alatt pedig első körben a ZAB-ot emeltem ki (nem BAB-ot), ami számomra különlegesebb egy normál házikertbe, mint a TOMATILLO. De ez már ízlés dolga.
Mindenesetre köszönöm a figyelmeztetést, mert így részletesebb információkhoz jutottak az olvasók.