Újság!
Betöltés...

Színes vesszők a téli kertben

Az álmainkban elképzelt tökéletes téli kert, nyilván sok örökzöldet tartalmaz, amelyek a hideg téli hónapokban sem veszítenek feszességükből és színükből. Ám van egy másik növény csoport, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ez pedig a nyáron tarka lombos, télen viszont élénk vesszőikkel büszkélkedő lombhullatók.


Vigyél színt a fakó szürkeségbe!

Kép forrása: Klasse im Garten


Egymagukba ültetve talán csekély hatást érhetnek el, de hármasával, ötösével már kész tömeget alkothatnak, amellyel egy egész kertsarkot képesek befesteni sárgára, pirosra, narancssárgára. Íme, tippjeim a tavaszi ültetési időszakra:

Cornus alba 'Sibirica Variegata' (Fehér som) - Vesszői ősztől tavaszig korall pirosak. Napra vagy félárnyékba javasolják, de saját tapasztalat alapján én inkább a félárnyékra szavazok. Ugyanis mióta nincsen meg az orgona (viharkár), azóta nyár vége felé megpörkölődnek a levelei, amelyek különben nagyon mutatós fehér-zöld tarka színben pompáznak. Két évesnél idősebb ágait rendszeresen visszavághatjuk, hogy ezzel is friss piros hajtások jelenjenek meg rajta.

Cornus sanguinea 'Winter Flame' (Veresgyűrűsom) - Bár az alapfaj terjedő tövű, ez az ősszel narancssárgára szineződő cserje inkább bokrosodni szeret. Kifejezetten napra ültetendő som fajta, amelynek fényre van szüksége a szép vesszőszín kialakulásához. Míg az árnyékosabb oldalon sárgák, addig a naposabb oldalon narancsvörös színben pompáznak a vesszők.

Acer palmatum (Japán juhar) - Vesszői vékonyak és élénkpirosak. Levelei kihajtáskor gyakran vöröses árnyalatúak, de idővel bezöldülnek. Tűző naptól védett, savanyú kémhatású földbe ültessük, amelyet évről - évre rododendron földdel és némi tőzeg keverékével tökéletesen biztosíthatunk a számára. Ősszel élénkvörös levelei miatt tökéletes szoliter növény.

Salix alba 'Tristis' (Szomorúfűz) - Talán ő a kakkuktojás a négy közül, ugyanis a magassága elérheti a 15 - 20 métert, amelynek talajig csüngő ágai láthatóan sárgás színben pompáznak a téli időszakban. Fény- és melegigényes, vízpartok kedvelt növénye. (1 darab bőven elég belőle egy átlagos kertben.)

Cornus Alba Sibirica

Cornus Sanguinea

Acer Palmatum

Salix alba Tristis

Végül pedig íme, egy dekorációs lehetőség.
Szerintem ez minden virágnál többet mond, főként ha saját készítésű. 
Kép forrása

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :