Újság!
Betöltés...

Sikeres virágágyás titka - Cottesbrooke Hall&Garden

Ha virágágyás tervezéséhez fogunk, akkor szinte rögtön jön a kérdés:

Vajon milyen színekkel kombináljunk?

Arne Maynard (kertjéről itt olvashattok) szerint nem is a szín a kérdés, hanem a hangulat, amit teremteni szeretnénk vele a kertben. Mert egy ágyás lehet drámai és sötét árnyalatú, légies és világos színárnyalatú, ragyogó és aranyba burkolódzó, édesen habos, elvarázsolt vagy épp energikus, felemelő vagy békésen megnyugtató. Mert ez az, ami meghatározza későbbiekben a növények kiválasztási és társítási szempontjait.



Sok izgalmas gondolatot felvet a fenti kijelentés, hogy nem a színekkel, hanem a hangulattal magával kell kezdeni a tervezést. Akár egy művészeti alkotásnál. De hát ez is művészet: Kertművészet, és érezzük is magunkat alkotóművésznek, amikor úgy döntünk, hogy ásunk egy nagyobb földterületet, majd megtisztítjuk, azaz kidobáljuk belőle a gyomokat. Ezek az első lépések nem számítanak elegánsnak és csinosnak sem érzi magát az ember, de annyi energiát ad az a tudat, hogy egy lehetséges remekmű (mert mi mindenképp annak fogjuk érezni) első fázisához értünk, hogy a fent leírt állapotunk nem fog számítani, csak az, hogy haladjunk a tervünk és a virágágyásunk megvalósítása felé.

A Cottesbrooke Hall kastély virágágyása engem azonnal elvarázsolt. Már a színek kombinációi is varázslatosak, hát még amikor elolvastam Arne Maynard gondolatait is a tervezésről. Természetesen én nem akarom senkinek sem megírni, hogy „Mit gondolhatott a költő?”, mert egy jó vers és kert attól nagyszerű, ha mindenki maga tapasztalja meg az érzéseit a mű által.

Ebben az esetben kaptam némi támpontot.

Egy jól megtervezett kertbe színek és textúrák kellenek. Ezek adják az egész alapját, majd szükség van némi kontrasztra, ami az egységes színharmóniából kicsit kitűnik.

Kicsit olyan ez, mint a főzésnél egy kis pikánsabb fűszer, vagy a zenében egyszer - egyszer felbukkanó izgalmasabb hangszerhasználat, esetleg dallamvilág. Ne használj belőle túl sokat, csak épp annyit, hogy mindenki felfigyeljen rá és keresni kezdjék, az ételben, a zenében és persze a virágágyásodban.

Jelen esetben a rózsaszín, a bordó és világoskék homogén egészet alkotnak, és kontrasztként megjelenik a benne itt - ott a drámai mély lila.

Ráadásként különleges hatással bír egymásra a mély lila és a világoskék kettőse.

Bár első olvasásra olyannak tűnik, mintha egy Barbi felhőbe csomagolt virágágyásról beszélnénk, ám egymáshoz pakolva ezeket a színeket, ez annál egy kicsit izgalmasabb és ütősebb, ami szerintem teljesen más érzelmi húrokat penget meg bennünk.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy miként lehet egy kertről, vagy pontosabban egy virágágyásról ennyit írni, akkor gyertek és nézzétek meg alaposabban a részleteket.






Képek forrása: Arne Maynard
Fotós: Andrew Lawson

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :