Újság!
Betöltés...

Gyomlálás, a kert cenzúrája

Ebben a kertben minden dekoráció ízléses, és tökéletesen a helyén van. Az egyik táblán ez a felirat található, ami egyben a kert mottója is: „Gyomlálás, a kert cenzúrája”.

A tulajdonos annak szemléletében használja kertjét, hogy ez nem csak az övé, hanem a benne élő kisebb állatok (békák, darazsak, méhek, csigák) élővilága is, akik tulajdonképpen több időt töltenek kertjében, mint a tulajdonosok maguk.

Egészen tíz évvel ezelőttig a tulajdonos szüleié volt a kert, akik babot, burgonyát, salátát és szinte csak zöldségféléket termeltek meg a kertjükben. Amikor a jelenlegi tulajdonos ideköltözött, úgy döntött, hogy egyszerűbb és könnyebben kezelhető kertté szeretné alakítani. Ettől függetlenül most is van egy kis saroknyi veteményese, fűszernövényes kertje és gyümölcsfái is, de már sokkal több a dísznövény a kertben, amelyek közül az évelőkre esküszik leginkább, mint a legkönyebben kezelhető növényekre.

Ösvényekkel, vizespontokkal, ülősarkokkal tagolta fel a teret és így szerethető pihenővé változott az egész kert, amit figyelmesen oszt meg a kis lakókkal.

A házban már használaton kívül eső tárgyak a kertben még szép dekorációként mutathatnak, és ezt a lehetőséget ki is használják, ahogy az a képen is látszik.

A nagyszülők annak idején olyan mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt termeltek meg a kertjükben, hogy annak egy részét a piacra vitték eladni.

Ma a kertet az évelők és a fás növények uralják, de ennek ellenére akár salátát is lehet találni a kertben.

Ezek a kövek a közelből lettek idehozva, ezért mindenképp beleillenek a tájba és a kert összképébe is.

A nagylevelű szivarfa alatt nagyon szeret üldögélni a család. A fa azon felül, hogy sűrű árnyékot ad, még tetvesedésre sem érzékeny.

A tavon ülő békakirályfi visszafogott megjelenésével nagy hatással van a kert látogatóira, még ha kissé kopott is.

A nyár vonultatja fel a legszebb virágokat, és a kert ebben az időben a legpatinásabb tele különleges, meghökkentő és dekoratív díszekkel.

Ezek a dekoratív virágtartók nyírfaboritásúak, amelyek nagyon jól passzolnak a fehér házfal elé állítva.

A borostyán levelek között egy bagoly, a veronika cserjék között pedig egy holló bujkál. Természetesen a kerámia oszlopot is érdemes alaposan szemügyre venni, mert bármelyik ágyás díszére válhat.

Gyomok ellen talajtakarókkal védekeznek a tulajdonosok, amiket 2-3 évenként következetesen és alaposan megritkítanak, hogy ezzel frissítsék fel a növényeket.

Ez a gyógynövény spirál Anyák napi ajándék volt. Ma már amint látszik, teljesen benőtték a növények (pl.: levendula, metélőhagyma, zsálya) és a spirálforma szinte ki sem látszik a nagy növény rengeteg alól.

forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :