Újság!
Betöltés...

Sztracsatella Pavlova



Most már van értelme lefagyasztani az állandóan megmaradó tojásfehérjéket. Természetesen csak úgy, hogy a darabszámot ráírom a tasakra, mert csak így tudom, pontosan adagolni a hozzávalókat. Ugyanis így bármikor készíthetek egy olyan tortát, ami praktikus (mert elhasználjuk hozzá a maradékot), és mellette még mennyeien finom is.

Két héttel ezelőtt meglepetés sütit akartam készíteni a fiúknak. Választásom Nigella Pavlova tortájára esett. Már többször el szerettem volna készíteni, de most szinte aktuális is volt, mert még volt friss málnánk, amivel ideális párosításnak tűnt ez a habcsók torta.

Egy kis keresgélés után, végül sikerült összeraknom a saját verziómat is, ugyanis csokifüggő vagyok. Tudtam, ha elkészítem a csokis változatot, akkor soha többé ki sem próbálom a hófehér Pavlova tortát. Ezért kötöttem magammal egy kis kompromisszumot.


• 4 tojásfehérje (fagyasztott, felengedett)
• csipet só
• 25-30 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
• 2tk kukoricaliszt
• 1tk fehérborecet
• 10 dkg étcsoki apróra törve, vagy klopfolva
• 4 dl tejszín + 1ek cukor
• valami savanykás gyümölcs a tetejére.

A sütőt előmelegítettem 180C fokra, és közben elkezdtem a tojásfehérjét a csipet sóval felverni, de csak félkeményre. Ezután a kimért cukrot kanalanként hozzáadtam, és addig vertem habverővel, amíg szép fényes, kemény hab lett. Ezután hozzáadtam a kukoricalisztet, a borecetet, a csoki darabokat és (bár nem írtam) ha van otthon, akkor 1tk vanília kivonatot, és egy kanállal, egyenletes krémmé kevertem.

A nagy tepsimre raktam egy sütőpapírt, amin körberajzoltam a tortaformám alapját. Ebbe a rajzolt karikába kanállal belerakosgattam a tojáshabot, és a tetejét valamelyest elsimítottam. Ha sülés után a teteje mégis inkább egy hegycsúcshoz hasonlít, akkor érdemes inkább ráborítani a tányérra, és nem átcsúsztatni.

Ahogy betettem a sütőbe, rögtön visszavettem a hőmérsékletet, 150C fokra, és így sütöttem 75 percen keresztül. Idáig nagyon gyors és izgalmas volt a készülődés. De innentől kezdve jött a türelem próbája. Kb. 1órán keresztül, hűlni hagytam a Pavlova tortám alapját a sütőben, úgy, hogy egy fakanállal kitámasztottam a sütő ajtaját. A türelem és a kitartás próbája ez. Nekem nehezen ment.

A tejszínhabot, felverés előtt mélyhűtőbe raktam 15-20percre, mert kaptam egy jó ötletet, hogy így biztosan kemény habbá tudom verni a tejszínt. Sikerült is!!! A cukorral kemény habbá vert tejszínhabot rákanalaztam a megsült és kihűlt habcsókra, és a tetejét bőven megszórtam málnával.

Körülbelül 2 nap alatt elfogyott. Nehezen ment az osztozkodás.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :