Újság!
Betöltés...

Áprilisi - Kerti Teendők

Elérkezett az a hónap, amelyikben akad tennivalónk bőven. De pánikra semmi ok, mert csak egy kis rendet kell tenni a fejünkben. Arra pedig pont alkalmas ez a hónap, hogy kiüljünk egy finom teával vagy kávéval a kertbe. Ahol miközben hallgatjuk a madarak csicsergését és elgyönyörködünk egy - egy virágban, lejegyzeteljük a tennivalókat.Virágos kertben

 • Már közvetlenül a helyére vethetjük a borzaskatát, körömvirágot, kaprot, pipacsot, mákvirág magot.
 • A kevésbé fagytűrő egynyáriakat, mint például a pillangóvirágot, tálcára vethetjük és napközben kint, majd éjszakára bevihetjük egy melegebb helyre.
 • Ha magról szeretnél nevelni évelőket, akkor most jött el az ideje, hogy elvesd őket.
 • A hónap vége felé ritkítsd ki a kikelt egynyáriakat, hogy optimálisan tudjanak a növények fejlődni.
 • A már meglévő évelőkből most szaporíthatunk. Levágva a még lágyszárú ágakból, majd cserepek földjébe szúrva, gyökeres növényeket nevelhetünk.
 • Nevelj évelőket magról. Ehhez töltsd meg a magvető tálcádat tőzegmentes finom szemcséjű komposzttal és nedvesítsd be. Majd vesd a magokat egy ujjnyi távolságra és végül szitálj rá vékonyan kerti komposztot. A tálcát burával lefedve tedd egy hűvös és világos helyre.
Virághagymák és gumók:
 • Elérkezett az ideje, hogy a dália gumókat cserépben előneveljük. Ha szép és egészséges növényt szeretnél, akkor itt olvashatsz részletesebben a dália neveléséről.
 • Ebben a hónapban mindenképp ültesd el a virághagymákat, mint például a kardvirágot, abesszin kardvirágot.
 • Liliomokat már a kertbe ültetheted, sok komposzttal és lehetőség szerint némi vízelvezető réteggel. Ez a virág jól viseli a félárnyékos területeket is, így bátran ültethetik azok is, akiknek nagyobb fák tarkítják a kertjüket.
 • A beltérben nevelt hagymás virágokat (jácint, nárcisz, gyöngyike) elvirágzás után kiültetheted a kertbe, egy félárnyékos, nem túl látható helyre. Ugyanis ezek a növények idén már nem fognak sokat mutatni.
Virágzó növények ebben a hónapban:

Április egy fantasztikusan szép virágos hónap, amikor már könnyedén csokrokat is köthetsz kerted virágaiból

Évelők, Bokrok és Fák a kertben

 • Minél gyakrabban gyomtalaníts, vagy egy kis kapával lazítsd át a talajt. Ez gyors és hatékony segítség lesz ahhoz, hogy ne egy frusztráló élménnyé váljon a gyomok elleni küzdelem. Ezt lehetőség szerint száraz időben tedd, mert így gyorsan el is halnak ezek a kikapált kis gyom kezdemények. Így a még kisméretű gyomokat időben el tudod távolítani az ágyásokból illetve ezzel a módszerrel gyors és látványos kerti munkát tudsz végezni, ami azonnali sikerélményt ad.
 • A évelőágyakban most már minden elszáradt növényt visszavághatsz, majd ásóvillával vagy kis kézi villával óvatosan forgasd át a talajt anélkül, hogy megsértenéd a gyökereket.
 • Eljött az ideje, hogy a rózsákat jó kondícióba hozzad. A futórózsák akkor érzik igazán jól magukat és hoznak minél több virágot, ha hosszú hajtásaikat lehetőség szerint vízszintesen vezetjük a fal mellett. Mivel a virágok felfelé törekednek ezért a vízszintesen vezetett ágak kiváló lehetőséget adnak a növénynek arra, hogy sok virággal örvendeztessenek meg minket. Ráadásként ezzel a módszerrel egy vékonyabb virágzó falfelületet alakíthatunk ki, mintha csak hagynánk a bokrot felfelé növekedni.
 • Ha még idáig nem tetted, akkor még most időben vagy, hogy a levenduláidnak megad a nyári fazonigazítást. Fontos, hogy a formára vágásnál csak a friss zöld hajtásokat nyesd meg és a fás részeket már lehetőség szerint hagyd ki. Bár ez egy szárazságtűrő növény, ettől függetlenül ilyenkor tavasszal a levendula is szereti a rendszeres öntözést.
 • Elérkezett az ideje, hogy a sövényeket is ráncba szedjük. Különösen azokat, amelyek télen is látványos színeket adtak a kertnek. Ilyenek például a som félék, de a télen elvirágzott bokrokat is most kell visszavágni (téli jázmin, kikeleti bangita).
 • Klematiszok metszéséről itt olvashattok.
 • Ha kevésnek tartod a növényeket a kertedben, akkor most a visszametszések alkalmával szárdugványozással szaporíthatsz is belőlük. Erről itt találsz videókat: Hortenzia szaporításaSzárdugványozás
Ültetés:
 • Most még ültethetsz cserjéket és fákat.
 • Sőt, fák / cserjék átültetéséhez is ez az utolsó tavaszi időpont. Viszont ezeknek a növényeknek már szükségük lesz a folyamatos locsolásra és odafigyelésre ahhoz, hogy túléljék a pár hét múlva megérkező nyarat.

Veteményes kertben

 • Most már közvetlenül a kertbe vesd el a saláta, a sárgarépa, a cékla, a sóska és a mángold magokat.
 • Ebben a hónapban már biztosan elvermelhetőek a vetőburgonyák.
 • Az uborka magokat cserépbe elvetheted.
 • Ha a szükséges, akkor a paradicsomokat ültesd egy mérettel nagyobb cserépbe. Így a gyökereknek esélyt adsz a növekedésre és a növénynek az erősödéshez.
Saláták és fűszernövények:
Gyümölcs termők:
 • Most ültesd át a citrus féléket friss citrus féléknek szánt földbe
 • Ha az áfonyabokraidat cserépben tartod, akkor azok földjét is most frissítsd fel rododendron földdel.
 • Minden gyümölcstermő bokor földjét még most szórj be friss komposzttal.
Termények ebben a hónapban:
Ez egy tipp lista, hogy miket lehet enni ebben az időszakban, ha időben készülsz rá. Ha tavaly elfelejtetted, akkor idén előkészülhetsz egy jövő tavaszi szüretre.
Ebben az időszakban már készíthetsz korai rebarbara levelekből frissítő koktélt, vagy más rebarbarás süteményt.

Munkák

 • Kezdj elhelyezni támasztékot azok mellé az évelők mellé, amelyek későbbiekben kötözésre szorulnak. Ilyen például az évelő szarkaláb vagy más magasra növő évelők. Ezek a növények nagyon gyorsan és hirtelen nőnek meg, amelyet egy nagyobb szélvihar vagy eső teljesen le tud törni. Ahhoz, hogy megvédd a növényt, ágakból készíts köré egy kis kosarat, ami megtartja és megvédi ezektől a viszontagságoktól. A nyár folyamán a növény levelei pedig teljesen betakarják majd ezt a kis kosarat. Végül pedig látványában sokkal szebb és mutatósabb, mint egy műanyag kosár.
 • Most már állítsd össze a balkonládáidat. Tippek itt: Konténer kert ABC
 • Folyamatosan figyeld a tavaszi virágokat tartalmazó virágládáidat. Ha szükséges, akkor locsold meg őket,
 • Még most az ültetésnél keverj a balkonládák földjébe vízraktározó granulátumot, amely segít a növényeknek pillanatnyi igényüknek megfelelően felvenni a talajból a vizet és a tápanyagot.
 • Most már biztonsággal lehet nyírni a füvet és figyelve a fű állapotát pótold a fűmagot.
 • Ha a gyeped túl mohás, akkor gyeplazítóval távolítsd el, majd mindenképp biztosítsd számára a tápanyag utánpótlást erre az évre. Ha megteheted, akkor organikus gyeptrágyát használj, ennek minden része lebomlik és egyenletesen táplálja a gyepszőnyeg fejlődését.
Üvegházak / Kerti asztalok:
Kertlakók:
 • Elérkezett a csigák kedvenc ideje, amikor már elég meleg az idő és az esők által nedves is föld. Ha csigák ellen védekezel, akkor jól válaszd ki, hogy milyen szert használsz.
 • A sünök, békák, varangyok, énekesmadarak és a hasznos rovarok mind - mind része a kertünknek. Támogasd őket és segítsd őket, hogy jól érezzék magukat a kertedben.
 • Ne felejtsd el friss vízzel feltölteni a madáritatót, ami nem csak a madaraknak, hanem a hasznos rovarok számára is életmentő lehet.

Mindenkinek nagyon kellemes kertben eltöltött hétvégéket és szabadnapokat kívánok.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

5 megjegyzés :

Monika írta...

Nagyon köszönöm!!!!!! El vagyok maradva a kerttel ,de még van ,ami sikerülhet.:)

Borbás Ági írta...

Örülök, hogy elolvastad. :)
A kerttel pedig sokan, sok esetben úgy érezzük, hogy elmaradtunk. Ezért is készülnek ezek a "kis" listák. Így lehet pipálni. ;)
Jó munkát! :)

erika írta...

Klassz lista! Mindig találok benne olyat,amit magamtól lehet elfelejtenék. Most például a klematiszomat biztosan nem metszettem volna meg,mert úgy örültem, hogy az idén ennyit nőtt. Köszönöm.

Borbás Ági írta...

Örülök Erika, hogy sikerült segítenem.
Klematiszodhoz sok örömet és rengeteg szép virágot kívánok. :)
Ági

Anyuci írta...

Sziasztok!
Csak egy érdekesség: évente észreveszem,hogy egyre több egynyári virág,ha magától elszórja a magjait,van hogy már márciusban kis palánta-kolóniákkal találkozok a kertben,és vhogy át is vészelik a kisebb fagyokat...😌
Búzavirág már ősszel ott van és simán áttelel,pillangóvirágot is minap találtam egész csoportot,és már a jégvirág magoncokkal is tele van a kert...az őszirózsa volt az első,amivel anno márciusban találkoztam
☺☺☺