Újság!
Betöltés...

Mitől szép a téli kert? - Ötletek angol kerttervezőktől 3. rész

Most, hogy ismét téliesre fordult az idő, ideje folytatnom a téli kertekre vonatkozó alap ötletek összefoglalását. Ahogyan az előzőekben, úgy ebben a részben is egy híres angol kerttervező ötleteit találhatjátok meg pontokba szedve.Arabella Lennox-Boyd közel 40 éve tervez kerteket. Számára a tél - ahogy a kertnek és tájnak is - egy kis pihenőt jelent, amikor bőven jut idő a kert nézegetésére és a formák alapos megszemlélésére.


Sok mindent megtehetünk azért ősszel, hogy ne egy csupasz kert látványa táruljon elénk a téli hónapokban: Például nem kell minden elhalt növényszárat alaposan kitakarítani az ágyásokból. Érdemes néha lazítani, és csak nézni a tél szépségét, ahogy az a növényeinken formát ölt.
  • Fontos, hogy a kertnek tiszta és átlátható szerkezete legyen, amelyet nem csak az épített elemek, hanem akár egy formára nyírt bokor és / vagy egy szépen metszett fa is biztosíthat.
  • Egy téli kertben az élénk szín megjelenése felbecsülhetetlenül értékessé tud válni. Éppen ezért már a télre is készülve tudatosan válasszunk egy - két élénkebb színű tárgyat a kertbe.
  • A kő vagy terrakotta formák jelenléte szintén díszítő értékkel bír a deres, havas tájban.
Növények közül megemlíti:
  • a varázsmogyorót, amit a három féle (létezik: piros, narancssárga vagy sárga virágszirmú) virágszín miatt, akár variálhatunk is a kertben,
  • a hóvirágot, ami szép fehér szőnyeget hoz létre a tél végi szürkeségben,
  • a Fuji cseresznyét (prunus incisa), ami egy impozáns díszcserje, kora tavasszal rózsaszín virágaival, ősszel pedig narancssárga leveleivel díszít.
Képek forrása

Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Névtelen írta...

Én még hozzáfüzném azt is, hogy a téli kertben az egyik legszebb dolog a madarak látványa az etetőnél. :)

Borbás Ági írta...

Teljesen igazad van. :)