Újság!
Betöltés...

Mitől szép egy téli kert? - 2. rész

Fények és árnyékok játéka a kert, ami télen csak még erősebben érzékelhető. Ann-Marie Powell pedig olyan téli tippeket állított össze, amelyek kedvére lehetnek minden kertrajongónak.A megfagyott levegőn áthatoló napsugarak olyan erővel és életkedvvel tudják megtölteni a teret, ami például egy nagy séta alkalmával teljesen a részünkké tud válni. Ezért ezeket az alkalmat nem érdemes kihagyni, vagy legalább pár pillanatra érdemes ilyenkor megállni, hogy érzékelhessük a napfényes tél szépségét.
Ann-Marie Powell, aki a 2010 -s Chelsea Virágkiállításon megrendezett kertépítőverseny aranymedálját tudhatja magáénak, egy különleges listát állított össze azok számára, akiknek télen is fontos a szép kert látványa.

Tippjei:

  • A téli kertnek az épített elemek adják meg a fővázát, ami akár nagy beruházásnak számíthat. Olcsóbb megoldás lehet és szép fókuszpont is, ha egy élénk színű kertibútort helyezünk el a ház egy naposabb oldalához.
  • A havas, hideg kertben is jól mutat a tábortűz látványa. A lángok és tűz ropogása olyan erővel bír, ami egy téli házibuli alkalmával is kicsábítja az embereket a kertbe.
  • A kert fényei megnyugtatóan hatnak még a nappali ablakából is. Ezek a fényforrások lehetnek út menti lámpácskák, kültéri kisebb dekorációk, de akár mécsesek a teraszon. Ann-nek olajlámpásai vannak kint a kertben, amelyek órákon keresztül világítanak egyetlen feltöltéssel.
  • Virágként a japánrózsát (Rosa Rugosa) ajánlja, amelynek télen hatalmas (2-3 cm átmérőjű) húsos termése, míg nyáron vadrózsára emlékeztető virágai vannak.
  • Kertifának díszalmát (Malus) ajánl, ami tavasszal virágaival, ősszel és télen pedig termésével díszíti a kertet.
  • Bokorként pedig a közönséges kecskerágót (Euonymus europaeus) ajánlja, amelynek ősszel pirosló különleges formájú termése adja a báját. Én úgy látom, hogy ez egy nagyon is elfeledett növényünk és csak igen ritkán találkozni vele. Pedig csodálatos színt tud vinni az őszi és téli kertekbe.

Ha tetszett, akkor olvasd el ezt is:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :