Újság!
Betöltés...

Világok kertjei - IGA-Berlin

Már itthonról csábított az ötlet, hogy Berlinben majd olyan kertet látogathatok végig, ahol különböző kultúrák fonódnak egymásba, ahol nincsen országhatár és földrajzi távolság, csak a növények szeretete és azok ismerete kapcsolja egymásba a tereket.




Ha úgy döntesz, hogy ellátogatsz az IGA-Berlin kertbe, akkor minimum egy félnapos kalandra készülj, ám véleményem szerint egy teljes napot is el lehet bóklászni, kertről-kertre és tájról-tájra sétálva.


Minden négyzetcentiméter tökéletesen azt az összképet tárta elénk, amelyet a kerttervezők megálmodtak. Sehol-semmi fáradt virág vagy kiürült ágyás. Ha dimbes-dombos vadvirágos mező látványát szerették volna érzékeltetni egy multikulti világváros kellős közepén, akkor azt egy rendezett gyepszegéllyel és egy kényelmes sétánnyal emelték ki, ami természetesen egy pihenő felé vezetett, vagy épp egy gyönyörű színpad irányába. Szóval a látvány, a szórakozás és a pihenés itt egy tökéletes elegyet alkot. Sőt, ha valaki aktív kalandra vágyna, akkor még azt is megteheti, de emiatt javaslom inkább a kert weboldalának böngészését.






Most pedig kezdem az ELEJÉN!

Térképpel a kezünkben rögtön Marokkó irányába vettük az utunkat. Nekem első pillantásra és talán a kedves szabályos formák ismétlődésé miatt az Alhambra jutott az eszembe. Egy olyan világ, ahol nem éri meg zöld gyepet ültetni, ahol a zárt udvar egy rendezett és szimmetrikus kertet foglal magába, illetve ahol a víz a megtisztulást és a lelki béke kincsét rejti.







Majd elérkeztünk Anglia békés, virágos kertjeibe, ahol engem leginkább a veteményes kert nyűgözött le. Gondolom ezen nem csodálkozik senki, aki már régóta olvassa a blogot. A téglával körbeépített kertek, amelyekben mértani pontossággal és szabályos elrendezés szerint találtam meg a veteményes ágyásokat. 
Természetesen egy ekkora veteményes kertet rendben tartani nem kis munka, ám cserébe minden ott töltött perc és leszüretelt gyümölcs/zöldség hatalmas örömforrást jelenthet. A fal mellett nevelt almafa pedig külön látványosságnak számított minden kertrajongó számára. 






Ahogy sétáltunk tovább elérkeztünk egy rózsakerthez, ami az érzékszervek számára extra örömforrásnak számított, ám jól eltalált hangulat fotókat sajnos nem tudtam készíteni a kertről.


Ezután szinte bele sétáltunk a kínai kertbe. Csodaszép volt. Minden épület, minden növény, minden kertrészlet egy másik világot idézet. Csak nézed, ahogy a tóból kiemelkedik egy különlegesen szép kínai pagoda, melynek vízén átível egy piros híd. Ez azok közé a kertek közé tartozik, ahol a részletek teszik tökéletessé az egészet. A hátsó kis kertsarok, a tökéletesen megkomponált bejáratokkal és a növényrészletekkel.







Tovább sétálva a keresztény kertet nézhettük meg. A szabályos elrendezést egy különleges aranyozott fal vette körül. Nyugalom, béke, elvonulás....





Majd végül megérkeztünk a Japán kertbe. Az egész kertet tökéletes ellentmondásnak éreztem a kínai kerthez képest. Természetes színek, táj jellegű kialakítások, tájba illeszkedő épületek. Ahogy végig sétáltunk a kerten, minden lépésünkkel érezni lehetett, hogy ez egy kis nyugalom szigete, ahol a cél, az ember és a természet közötti tökéletes egyensúly megtalálása.






Végül pedig egy üvegházba lépve Bali szigetén jártunk. Lépcsősen kialakított rizsföldek, óriási páratartalom, még szent virágukat, a plumériát is láthattuk közvetlen közelről. Ismét egy másik világ csodálatos részletekben megkomponálva. 






Pár óra alatt tényleg körbeutaztuk a Földet és olyan csodásan kialakított kerteket láttunk, amelyekért rengeteget kellett volna most kirándulnunk. Persze ez nem helyettesíti azt a lehetőséget, hogy mi magunk fedezzük fel a világ kertjeit, ám lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit kitekintsünk a világra és annak kertkultúrájára, így megismerve más nemzeteket és embereket, miközben a növények iránti rajongásunkat is tökéletesen kielégíthetjük. 


Ha szeretnétek egy kis világkörüli kerttúrát, akkor az IGA-Berlin kertet jó szívvel ajánlom nektek, mint kirándulási úticél.



Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a  "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Olgis írta...

Csodás kert!

Borbás Ági írta...

Örülök, hogy tetszett.
Legszívesebben becsomagoltam volna és hazahoztam volna magammal, hogy itt Magyarországon is legyen valami hasonló hely. :)
Igazából ez a posztom célja is. Kinyitni a szemeket a világra, mert vannak még csodák, amelyekre nagy szükségünk lenne nekünk is idehaza. :)