Újság!
Betöltés...

Mennyei almatorta mandulával

Megérkeztek szüleim kertjéből a kedvenc nyári almák.
Bennem pedig megszületett egy elhatározás, hogy mindenképp készítek valami olyan vagy legalábbis egy ahhoz hasonló almatortát, amilyeneket berlini utunk során kóstoltam az éttermekben.



Szeretem az egyszerűen elkészíthető édességeket, és ez a rusztikus kinézetű torta igazán azok közé a finomságok közé tartozik.

A recept nem saját találmány, éppen ezért a poszt végén belinkelve megtalálhatod a Youtube videó linkjét, ahol egy német hölgy a saját konyhájában elkészíti ezt a süteményt. Szerintem, ha nem tudsz németül, akkor is érdemes megnézned mert olyan tündéri minden mozdulata: ahogy kikanalazza az utolsó manduláig a krémet, (nem hagyva ott semmi felesleget), illetve az is remek látvány, amint folyamatosan rámol maga után, ahogy azt szerintem mi is megtesszük a saját konyhánkban.

Most pedig jöjjön a recept:

Tészta:
  • 130 g porcukor
  • 125 g puha vaj
  • 1 db tojás sárgája
  • 130 g őrölt mandula
  • 130 g finom liszt
Töltelék:
  • 1kg alma vékonyra szeletelve vagy gyalulva
  • 1 db citrom leve
Karamellizált mandula a tetejére:
  • 60 g cukor
  • 65 g vaj
  • 180 ml tejszín (én növényi zsiradékosat használtam)
  • 1 - 2 tk méz
  • 100 g szeletelt mandula
  • 1/2 teáskanál fahéj
Készítése:
  1. Kapcsold be a sütőt 175 fokra, alsó - felső sütésre.
  2. Pucold meg előre az almát és szeleteld fel vékonyan, utána pedig locsold meg citrommal. Fedd le és rakd a hűtőbe, míg elkészül a többi hozzávaló.
  3. Gyúrd gyorsan össze a tészta alkotórészeit és nyújtsd ki valamelyest.
  4. Alaposan vajazd ki a sütőformát. Ne sajnáld tőle a zsiradékot.
  5. Mivel ezt egy omlós tészta, ezért csak darabokban tudod belehelyezni a tortaformában és némileg gyurmáznod kell, hogy összeálljon a tészta kereted a tortaformában. Biztos, hogy elég tésztád lesz, emiatt ne aggódj!
  6. Rakd bele az alma szeleteket a tortaformába, majd rakd be a sütőbe sülni 35-40 percre. Ez mindig függ a te sütődtől is. Nálam elég volt a 35 perc.
  7. Közben tegyél fel a egy vastag falu edényt a tűzhelyre és tedd bele a cukrot, a vajat, a tejszínt és a mézet. Itt szükség lesz a türelmedre némi kevergetéssel vegyítve. Addig főzd közepes lángon, amíg aranybarna színt nem kapsz.
  8. Húzd le a tűzről és rakd bele a mandula darabokat és keverd bele a fahéjat. Hagyd egy kicsit állni.
  9. Közben megsül az almatorta. Vedd ki a sütőből és kanalazd rá a tejszínes-mandula krémet.
  10. Rakd vissza a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarna nem lesz és az egész lakást valami fenséges illat nem lengi be.
  11. Vásárolj be előtte valami finom vanília fagyit, mert az pont passzolni fog ehhez az ízvilághoz.

Sajnos illatot nem tudok a képhez csatolni, ezért csak így egyszerűen:

Jó étvágyat kívánok nektek ehhez a
MENNYEI ALMATORTÁHOZ!



Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.

Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel!

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :