Újság!
Betöltés...

Dália szaporítása - Otthoni módszerekkel

Ugye te is sokszor gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne, ha egy-egy növényedből hirtelen töménytelen mennyiség állna rendelkezésedre a kertben. Mert milyen rossz nézegetni a hézagos ágyás részeket, ahelyett, hogy egy dús tömör virágágyás köszönne vissza ránk egész évben.

Nálam ezek közé a - „Jaj, de jó lenne, ha több lenne belőle!” - növények közé tartozik a dália is. Ami, nagyobb felületre ültetve olyan vidámságot áraszt magából a nyár végi napokon, hogy azt kevés növény tudja ilyen energiával megteremteni.


Idén, semmi okom a panaszra, mert most már olyan mennyiségű dáliám van, ami egészen jóleső látvány lesz a kertben. Ám, bennem mégis felmerült a szaporítás lehetősége. Így neki láttam, még május közepén.

Mivel a dália gumókat cserépben nevelem elő, ezért ilyen esetben jól látszódnak melyek azok a hajtások, amelyek még nem túl nagyok, de mégis tökéletesek egy esetleges szaporításhoz.

Amire szükséged lesz:
  • Több hajtással rendelkező dália gumó
  • Tiszta, éles kés
  • Cserép
  • Virágföld

Lehetőség szerint 5-8 centiméteres hajtásokra lesz szükséged, amelyeket közvetlenül a gumóról távolíts el egy éles kés segítségével.


Majd az alsó leveleket óvatosan vágd le, hogy a még ki nem fejlődött, illetve kis gyökérzettel rendelkező növénynek minél kevesebb zöld lombozatot kelljen ellátnia tápanyaggal.



Majd a jelölő pálcával készíts elő a földbe egy - egy lyukat és helyezd el a dália hajtásokat a virágcserepekbe.


Egy cserépbe akár 2-3 darab dália hajtás is kerülhet. Ami fontos, hogy egy jelölő táblára írd rá a fajta nevét és azt szúrd bele a cserépbe.


Majd jól locsold be a földet és az elkövetkező hetekben, hónapokban tartsd jó nedvesen a talaját.


Láthatóan (3 hét alatt) megkezdődött a levél növekedés, ami azt jelent, hogy a növény jól érzi magát. A cél pedig, hogy őszre kialakuljon a gumója, amivel át tudom majd teleltetni.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :