Újság!
Betöltés...

Illatos növények a kertben

A nyári kert édes parfüm felhője olyan kellemes érzéseket ébreszt az emberben, amiről nehéz lemondani, vagy akár abba hagyni a szimatolást. Lehet az mézesen édes, vagy bódítóan virágos, szinte mindenképp tudni akarjuk a forrását és remélni, hogy minél tovább tart ez a mámorító állapot a kertünkben.
Mindenki érzett már ehhez hasonlót például a hársfák virágzásakor, amelyek akár felpezsdítenek, akár ellazítanak minket, szinte végeláthatatlanul vágyunk.



Kúszók, cserjék és fák között is találhatunk megfelelő illatosítókat. A kérdés csak az, hogy visszafogott vagy merész kert-parfümörőket keresünk. Mert találhatunk mindkét kategóriában megfelelőeket.

Sok - sok évvel ezelőtt egyik nagy meglepetés a téli zöld fagyal (Ligustrum Ovalifolium) volt, aminek virágzásakor valahogy sehogy sem akartam rájönni a kerti parfüm forrására. Mert a növény közvetlen közelről szinte jelentéktelen illatot árasztott, viszont ha csak elsétáltam mellette, akkor egy szinte tudatalattira ható abbahagyhatatlan illatfelhőbe sétáltam bele.

De kezdjük a virágágyás alacsony résztvevőivel. Például a most virágzó levendulával, aminek kék virágai és az egész évben illatozó töve fantasztikus nyugtató hatást fejt ki önmagából. (Gasztro tippeket itt találhattok hozzá.) Vagy rögtön ott vannak, a további örökzöld és illatos partnerek a hamvas cipruska (Santolina Chamaecyparissus), illetve a konyhai felhasználásra is alkalmas rozmaring. Természetesen a virággal és különleges illattal rendelkező kaprot, bazsalikomot és további hasonlóan izgalmas fűszernövényeket sem hagyhatjuk ki ebből a felsorolásból.

Kúszó növények között sok illatosat is fogunk találni, de talán a lista élét a tavaszi lila akác (Wisteria) fogja vezetni, aminek az első kék virágzuhataga után egy nyár eleji másodvirágzásra is számíthatunk.
Majd ezt követheti egy nyár eleji hosszan és nagy területet illatosító növény, az örökzöld japán lonc (Lonicera Japonica), amelyet semmiképp se hagyjuk ki a listánkról.

Illatos barátcserje
A nagyobb méretű cserjék között sok olyat találunk, amelyek már nem csak számunkra, hanem kertünk röppképes lakói számára is fantasztikus élménnyel bírnak. 
Első körben ilyen az illatos nyári orgona (Buddleja davidii), amelyet egész nyáron körbezsonganak a pillangók, és ha kitartóan visszametszük az elszáradt virágbugákat, akkor hosszú hónapokon át egy illatos és szép bokorlátványban lesz részünk, amelyet egy társasági pont közelébe érdemes ültetni.

Hasonlóan csábító tulajdonságokkal bír az illatos barátcserje (Vitex Agnus Castus) is, ami ahogy a nevéből is kitűnik egy illatozó kék bokor és a nyár végi kertet teszi szín és illat pompássá. 



Ha a nyár eleji kertből hiányzik a virág és az illat, akkor a pompás jezsámen (Philadelphus coronarius), erre egy jó megoldás lehet. Fantasztikus látvány, és ha egyszer valahol megérezzük ezt az édes parfümöt, akkor alig lehet vele betelni.




Természetesen itt mindet felsorolni most nem tudtam, de remélem valamelyik növény felkeltette az érdeklődésedet.


Illatos nyári orgona

Japán lonc
Fotók forrásai: itt, itt, itt, itt és itt

Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:
Virágos mező van a kertemben
Hófehér virágágyás ötletek (tavasztól - késő nyárig)


Szeretnél mindig frissen értesülni Újdonságainkról? 
Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :