Újság!
Betöltés...

Mitől zöldebb a szomszéd háza? Azaz, tanuljunk a franciáktól!

Valamikor egy izgalmas cikket osztottam az egyik közösségi oldalon azzal kapcsolatosan, hogy
2015-ben a francia kormány törvénybe foglalta
minden kereskedelmi célú épület tetejét részben napelemeknek vagy növényeknek kell fedniük.

Egyelőre távolinak tűnik, hogy nálunk hasonló zöld törvények szülessenek, de talán egy - két apróbb lépést mi magunk is megtehetünk ennek irányába. Mert nem kell messzire menni azért, hogy az épületeink zöldebbek legyenek. Ehhez pedig - csak hogy maradjak a francia példánál - párizsi fotókat hoztam nektek mára, hogy lássuk miért ott fogadtak el először ilyen törvényt Európában.


Párizsi kirándulásunk után azt vontam le következtetésként, hogy bár rengeteg ember él itt (az egyik legnépesebb európai főváros), valahogy mégis mindenki igyekszik megteremteni magának egy csipetnyi zöldet, ami egy fantasztikus, virágzó várost eredményez. Láttam itt virágos erkélyeket, zöldellő teraszokat, ablaknyi virágágyásokat. Fákat és bokrokat balkonokon, de szűk ablakpárkányokon is.

Az erkélyek olyan kültéri pontjai az otthonoknak, ahol nem a megunt vagy épp felesleges tárgyakat tárolják, hanem lehetőség nyílik egy zöld pihenősark kialakítására, mert az átlagosan kis méretű lakások tulajdonosai kincsként értékelik a tavasztól-őszig használható plusz szabadteret. Itt érezni a szél mozgását, hallani a város zaját és esetleg hajnalban a madarak élénk életét is.

Szerintem ez már nekünk is menne. Csak egy kis kreativitásra és komoly elhatározásra van szüksége annak, aki ezt idáig nem, vagy csak visszafogottan művelte. 

Gyertek és nézzétek meg, hogy milyen ötletekkel turbózzák fel otthonaikat és a várost a párizsi növény- és kertrajongók!









A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :