Újság!
Betöltés...

Boltív a veteményeskertben

 Milyen lehet egy romantikusan íves zöld alagút, amin hol virágok, hol finom, ízletes termések himbálódznak? Ugye te is vágytál már ilyenre? Ha igen, akkor ezt az egyszerűen kivitelezhető alagutat neked találták ki.



Ez egy tavalyi projektem (nem posztolt) tovább fejlesztett verziója. Idén főként a látványra tettem a hangsúlyt. Mert egy egyszerű alagút, amit virágos, vagy terméssel befutott zöld növények ölelnek körbe megadják egy kertnek a lehetőséget arra, hogy térben fölfelé terjeszkedjen, akár ha azt a kert közepén teszi is. A tavalyi eredményből kiindulva idén úgy gondoltam, hogy a már kezdeti csupasz látvány is fontos lehet, ezért kicsit átgyúrtam az ötletemet. Így született meg ez a két fajta anyagból készült, ám mégis igen olcsón kivitelezhető zöld alagút ötletem.

Anyag szükséglet:
  • 6 db - 210 cm magas bambusz rúd
  • 1 köteg - szárított vessző
  • spárga
Három - három darab bambusz rudat egymással szemben helyeztem el, ezzel alakítva ki a későbbi zöld alagút oszlopait. Az oszlopok egymás közti távolsága igény szerint változhat, de 50 cm-nél semmiképp ne legyen több, ha biztos lábakon akarjuk tudni egy esetleges vihar esetén is.

A szárított vesszőkből kiválasztottam három darabot, amelyeket az egyik esti fűlocsolás alkalmával (kifektetve a fűbe) jól beáztattam. Ezután könnyen hajlítható, rugalmas favesszőkkel volt dolgom.
Ezekből alakítottam ki a boltívet.


Természetesen az nem volt elég, hogy nedvessé tettem, meg is kellett hajlítanom. Ehhez pedig szép óvatosan végig lépkedtem rajta. Majd amikor íves formát vett fel, akkor spárgával rögzítettem a végeit egy - egy bambusz rúdhoz.

Ezután ki kellett alakítanom a boltív stabil állapotát, ami két-két darab rövidre vágott, majd egymással keresztezett vesszőből áll. Ezt az erősítést az oldal részeken és a tetején is két-két ponton alakítottam ki. Természetesen ennél nagyobb erősítést is elbír ez a szerkezet, így nyugodtan álljunk neki.

Ami fontos, hogy minden egyes "oszlop" előtt és után keresztezzük egymással a merevítő vesszőket, majd a végén kössük össze, és egy metszőollóval vágjuk a lehető legrövidebbre a kilógó részeket. Így elkerülhetjük az esetleges baleseteket.

Már csak az ültetés van hátra. Lehetőség szerint olyan növény, aminek vagy csak virága van vagy kis súlyú termése. Ilyen például a spárgabab. Én már alig várom, hogy szüretelhessek róla.

Gyere és TE is alkoss szép és ízletes kertet!





Történet folytatása:
Spárgabab termesztése kalandvágyóknak
Spárgabab szüret

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a  "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Olgis írta...

Csodás kerted van!

Borbás Ági írta...

Köszönöm ezeket a kedves szavakat. :)
Készülök már idei fotókkal is, mert egy kertben sosem áll le a munka.