Újság!
Betöltés...

Virágzó nyári kertem

Kertem összeállításánál ügyeltem arra, hogy virágos kert jellege ellenére karbantartása ne vegyen el tőlem sok időt. Mégis vannak az évnek olyan időszakai, amikor ráfér egy kis fazonigazítás. Ekkor a még ki nem alakult ágyásoknál gondolkodóba esem az átmeneti megoldásokon és a véletlenül megüresedett részekre is megoldásokat keresek.


Úgy gondolom, hogy egy kert jelentsen munkát tavasszal, amikor minden növénynek megadjuk a kezdő lendületet egy metszéssel, trágyázással vagy kerti föld hozzáadásával és a nyári virágzók elültetésével. Majd az esővel - vagy annak hiányában, locsolással - útjukra indíthatjuk a növényeket.

Nyár közepére már kiderül, hogy melyik növény érzi igazán jól magát, tudott- e megfelelő ütemben növekedni és a virágai is szép dús formában jelentek-e meg az ágyásban. 

A második nagy formaigazításnak most jött el az ideje, ami kitarthat egészen szeptember - októberig. Nekünk pedig ezen a nyáron az alkalmankénti talajlazításon, locsoláson, fűnyíráson, gyümölcs- zöldség szüretelésen és szárazvirág eltávolításán kívül nem lesz már nagyobb feladatunk itt a kertben. Az átültetett növények remélem ebben az esős nyárban könnyebben viselik ezt a stresszt és őszre már meg sem fog látszódni rajtuk, hogy nyáron kicsit pakolgattam őket. (Itt évelőkről beszélek, cserjével és fával ezt a kísérletet ne végezd el!) 

Íme a veteményes kert, amiben annyira jól érzik magukat a növények, hogy nehéz egy képpel lefotózni.




Ezt a boltíves kaput a futóbabnak készítettem. Már alig várom, hogy teljesen belepje a zöld és finom, hosszú zöldbabok lógjanak róla mindenhonnan.

 Most nagyjából 20cm magasak a futóbab tövek.
 
Ez a teljesen sajátos uborkafuttatóm, amit minden évben két oszlopból és egy hosszú spárgából állítok össze. (A spárgát ősszel feltekerve elteszem a kertészasztalka fiókjába. Mert ugyanaz felhasználható jövőre is.)



A körömvirág itt szívesen látott vendég.

Igyekeztem légifelvételt is készíteni. Így talán látszik valami a veteményeskertből.

Jövőre remélem itt már kész virágos ültetvény lesz: borágó, verbéna,  pillangóvirág...

Cukorborsó, ami fut,

Amaránt vagy disznóparéj

Verbena bonariensis

Nyári orgona, Izsópfű

Varjúháj, Szellőrózsa, Izsópfű
 
Virágos mező legfrissebb állapotban. Tele rézvirággal, itt - ott vöröslő disznóparéjjal. Kezdenek megjelenni benne a fűfélék is, amelyekre már nagyon kíváncsi vagyok.


és a szellőrózsáim...


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :