Újság!
Betöltés...

Szlovénia kertjei - Vendégposzt

Szlovénia az egyik szomszédos országunk, és mégis amikor átléped a határt annyira más, mint Magyarország. Érződik itt az Alpok és a Földközi - tenger hatása és ez a tájon és a kertekben is megmutatkozik.
A mai posztban Judit élményei és fotói alapján egy kis betekintést nyerhetünk Szlovénia kertjeibe, amelyek láthatóan szépek és virágosan gondozottak.



"Szlovénia gyönyörű ország, egy kis ékszerdoboz. Érződik az egykori osztrák behatás,de a mediterrán, olaszos fíling is. Kedves emberek, csodás tájak (a magashegyektől a tengerpartig) jellemzik. A parkok roskadoznak a virágoktól, a házak előtt nem kerítések, hanem jelképes növény-összeültetések jelzik a birtokhatárokat. Alig lehetett látni elhanyagolt kerteket. Minden talpalatnyi helyet megművelnek, így a városok közepén is találkoztunk mesteri módon megkomponált veteményeskertekkel.

Akkor még azt hittem, hogy a hatalmas kaspókba ültetett növénykompozíciókat (csüngő begóniás, színes pados) nem lehet  túlszárnyalni szépségben...

Aztán megérkeztünk Bledbe,Szlovénia második legnagyobb tavához. Kertes házas övezetben foglaltunk szállást,kicsit távolabb a tótól, de nem bántuk meg. Esténkénti sétáink során takaros kis portákat fotóztam.

Minden talpalatnyi helyet megművelnek.Így a műemlékek között is takaros kis veteményesek húzódnak. Káposzták között körömvirág és rózsa.

Az egyik képen Skofja Loka kőhídja melletti kiskertet fotóztam, amely mellesleg az egyik legrégibb kőhíd a kontinensen. Úgy tűnik jól megférnek egymással a paradicsomok és a turisták. Sőt: a turisták is a paradicsomban érezhetik magukat.

Sok kerti dekorációt használnak. Ez emlékeztetett Ausztriára. Ott is mindig változik a kerti ez-az, az épp aktuális ünnepnek ill. trendnek megfelelően."


 Tobzódva a mediterrán növények szépségében




 




A magnóliafa még virágzott.







Majd Ljubljana parkjai és a Júlia-Alpok kertjei

 





 Veteményesek a város közepén.






Stílusnak és ünnepnek megfelelő kerti dekorációk.











Köszönöm Judit az élménybeszámolót és ezeket a gyönyörű fotókat. 
Jó volt Veled utazni! :)
Ági



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :