Újság!
Betöltés...

Mikor ültesd át a kerti hóvirágot?

Ha már a te kertedben is elnyílnak a hóvirágok
akkor eljön az átültetésük és szaporításuk ideje.



Ez az apró tavaszhírnök, aminek hófehér virágait minden tél végén akkora lelkesedéssel várunk, igen gyorsan tud szaporodni egy jól megválasztott helyen. Éppen ezért nem érdemes kertünkben csak úgy magára hagyni. Kiásva és kisebb csoportokba átültetve, újabb lendületet adhatunk neki a következő évek virágzásaihoz.

Nálunk egy olyan kellemetlen helyzet állt fel, hogy közvetlenül a fiúk játszóháza mellett - ami már inkább csak "dínó - kori" ásatások és játékok tárolásának helyszíne - igen szépen megerősödött az egy szálból álló hóvirágunk. Majd idén ez a kis csokorrá duzzadt virág úgy döntött, hogy - régészeti feltárások ide, dínó csontok oda, - beköltözik játszóházba is. Ezért aztán egy új, ám hasonlóan kényelmes helyet kellett nekik keresnem, ahol akár fehér virágmezőt is létrehozhatnak az évek alatt.

Hóvirág átültetésnél fontos szempont!

  1. Amint elvirágozni látszik, nekiláthatunk ennek a tavaszi munkának.
  2. Bár nincsen különösebb talajigénye, mégis átültetéskor némi komposzttal termőbbé varázsolhatjuk számára a talajt.
  3. Ültetetőgödör kiásásánál vegyük figyelembe az eredeti mélységet, de lehetőség szerint 12 - 15 centiméter mélyre kerüljenek a virághagymák.
  4. Egy ültetőgödörbe 6 - 8 darab virághagyma szál kerüljön.
  5. Ha még találni rajta, akkor távolítsuk el a virágos szárakat, ezzel is erősítve a virághagyma begyökeresedését. A leveleket, majd csak akkor távolítsuk el, ha azok már teljesen elszáradtak.
  6. Nagyobb virágos területek esetén, ezt a műveletet 2 - 3 évenként érdemes megismételni.




Hat - nyolc darab virághagymát ültess egy csomóba!

Átültetésnél 12 - 15 centiméter mélyre ültesd a virághagymákat úgy, hogy levelüknél egy csomóba fogod őket.

A már elvirágzott virágszárakat törd ki ezzel is elősegítve a begyökeresedést.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Névtelen írta...

A krókuszokkal mi a helyzet? Azokat is most kell átültetni?

Borbás Ági írta...

A krókuszokkal kicsit más a helyzet: Tavasszal kell kiásni a virággumókat a földből és egészen őszig száraz hűvös helyen kell pihentetni/tárolni. Ősszel nagyjából 10 centiméter mélységben csoportosan ültethetjük el a virággumókat. Ezt a műveletet 3 évente javasolt megismételni.