Újság!
Betöltés...

Szüretelj korán rebarbarát!

Amint azt a hétvégi videóban láthattátok, kertemben már kidugta fejét a rebarbara. Ha nálad is ez a helyzet, akkor most egy kis trükk segítségével meggyorsíthatjuk, hogy minél hamarabb a tányérunkon, vagy a poharunkban végezhesse.



Mindig is izgatott az angol veteményeskertekben készült fotók és videók során látott kúpos agyagedény, ami egy növény letakarását szolgálja. Idővel kiderült számomra, hogy ezt az edényt elsősorban rebarbara nevelésénél használják. Szerintem már az edény különleges harangformája is felcsigázza a kertbarátok figyelmét, hát még az a tény, hogy ezzel a cseréppel milyen különleges hatást érhetünk el.
Ám, nekem ilyen rebarbaranevelő edényem egyelőre nincsen, így körbenézve a polcokon egy méretesebb cserép lesz majd befogva a következő fontos feladathoz.

A rebarbara levélszárainak növekedését egy kis trükk segítségével - ami egy teljesen bio módszer - meggyorsíthatod. Amit fontos tudni róla, hogy meg kell várnod az első levélhajtást, és csak utána borítsd le, sőt a cserép alján található nyílást is zárd el és így a növénytől elzárod a napfényt.
A teljes sötétségben és az egyenletesebb hőmérséklet hatására a hajtások kifakulnak és megnyúlnak, a lehetséges fény irányába. Ennek a korai termesztésű rebarbarának ragyogó rózsaszínben pompázik a szára és kitűnő íze van.

Miután leszüretelted a teljes bokrot, tedd félre a méretes cserepet és hagyd, hogy érje a fény a tövet. Idén erről a tőről több levelet már ne szedjél.

Ezzel a módszerrel a rebarbara termése 6 - 8 hét alatt érik be, ami 3 héttel kevesebb, mintha nem fednénk le. Véleményem szerint ezt a módszert a hosszú rebarbara szüret érdekében úgy jó használni, ha mellette nevelünk olyan tövet is, ami a természettel együtt érik be.

Képek forrása: itt és itt


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :