Újság!
Betöltés...

Engedj Betekintést Kertedbe - Ágnes és Miklós veteményeskertje

Ágnes és Miklós kezdő hobbikertészek, akik kertjükben elsőként egy veteményeskert hoztak létre.
 Gyertek és nézzetek szét egy gyerek és kutyabarát konyhakertben, ami a Legszebb ehető kert kategóriában indul!
  
 Fentről: Itt látszanak a közelebb eső oldalon a birsbokrok és távolabb az ágyasok végeben az almafa. Ezek a növények adottak voltak. Jól megfér az alma a paradicsommal, a karalábéval, a mentával és a citromfűvel. Az almafa mögött érik a komposzt a jövő évi ültetéshez.

Tavaly ősszel vettünk egy családi házat szép, nagy kerttel. Kezdő kertészek vagyunk, nagy lelkesedéssel. Mindenképpen szerettünk volna egy konyhakertet kialakítani az új helyen, de ennek megvalósítását jól át kellett gondolnunk. Négy gyermekünk és egy kutyánk van, ezert a növények védelméről gondoskodnunk kellett. Arra jutottunk, hogy vagy elkerítjük a veteményest vagy emeltágyásokat építünk. Végül az emeltágyás mellett döntöttünk, mert számtalan közismert előnye mellett nem zárja ki a gyerekeket a zöldeségeskertből és dekoratívabb is, mint a kerítés. Igy a konyhakert inkább része az életünknek, amit mi nagyon szertünk. Az ágyasokat párom építette március legelején. Ágakkal, nyesedékkel, komposzttal és termőfölddel töltöttük fel azokat. A helyüket a régi kerthez alkalmazkodva kerestük meg. A magokat kis részben vásároltuk, de főleg már jól bevált növények magjait szerztük be a családból, ismerősöktől. Már alig várjuk, hogy a saját zöldségeinket ehessük.


Árnyék az emeltágyáson: Ezen a képen látszik az ágyas szerkezete. Az árnyékot a birsalmabokrok vetik az ágyásra a reggeli napfényben. Az ágyásban fokhagyma nő.




Emeltágyasok: Három 150x400 cm-es és egy 120x400 cm-es ágyasunk van. Ūltettünk sütőtököt, csillagtököt, futóbabot, répát, paradicsomot, karalábét, fokhagymát, újzélandi spenótot, téli hagymát, citromfüvet és mentát is. A cserepekben bazsalikom nő.

Fokhagyma: Nagyon szeretjük a fokhagymát, ez lesz az első saját termésünk. Háttérben a sütőtök levelei látszanak.

Répaföld: Nagyon szépen fejlődnek a répák, már lehet eszegetni is belőlük. Kicsit hatrébb egy nagy körtefa látszik. Ez a fa a volt tulajdonosok szerint legalább 130-140 éves. Sok körte terem rajta idén is. Biztosan nagyon finom lesz.

Sütőtök: A sütőtök kikéretszkedett a magaságyból és szépen terjeszkedik a földön. A tökök közé futóbabot ültettünk, mert nem zavarják egymást, hiszen a tök vízszintesen a bab fölfelé nő, így több növényünk lehet egyszerre.


A kertverseny részleteit itt találod:
Engedj betekintést kertedbe!

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :